Un proces de restituire a proprietǎților a ajuns la a treia generație de moștenitori. O gașcǎ de impostori securiști au pus mâna ilegal pe un teren de 3 hectare fǎrǎ sǎ-i coste nimic. Adevǎratul proprietar a câștigat procesul la CEDO, dar statul român ȋi acoperǎ pe hoți și dupǎ23 de ani. Penalitǎțile le plǎtim noi toți, Cazul Grosu este un exemplu de cum se moare ȋn România cu dreptatea ȋn mânǎ, iar oamenii Sistemului trǎiesc liniștiți.

Abia se instalase regimul Iliescu, când familia Grosu a dat nas ȋn nas cu Sistemul. Furia românilor de a-și revendica proprietǎțile confiscate de comuniști umplea judecǎtoriile la ȋnceputul anilor ‘90. A fost și cazul Floricǎi Grosu, care a revendicat 3 hectare de teren ȋn Strada Mușetești din sectorul 1, din zona Aviației. Lucrurile pǎreau sǎ decurgǎ fǎrǎ probleme pânǎ ȋn 1991, când Judecǎtoria șectorului 1 a decis restituirea terenului pe fostul amplasament. Timp de doi ani, ea a plǎtit taxele și impozitele aferente ȋn baza deciziei judecǎtorești, deși nu intrase ȋn posesia terenului. Avea deja și rol fiscal. Surpriza a venit de unde nu se aștepta. La scurt timp dupǎ ce câștigase procesul, Florica Grosu a decedat, iar lupta a fost continuatǎ de fiul sǎu Andrei Grosu.

SRI scoate colții

Ȋn 1995, Andrei Grosu s-a trezit Iacob Iorgovan (tatǎl pǎrintelui Constituției, Antonie Iorgovan) și alte 4 persoane ( maiori , colonei de securitate, ajunși ȋn prezent generali) au obținut titluri de proprietate ilegal emise de Primăria Otopeni pe terenul lui. Proprietarul de drept s-a judecat cu ei pentru a le anula titlurile, dar, surprizǎ, a pierdut deși era trecut pe rol cu tot terenul și avea și sentințǎ judecătorească definitivă din 1991. A epuizat toate cǎile de atac, a cerut alt teren ȋn compensare, dar cu aceeași valoare, dar a ȋntâmpinat un refuz total din partea Primǎriei Capitalei și al Prefecturii. Ȋn cele din urmǎ a ajuns la CEDO.

Grosu vs. România

Judecǎtorii CEDO au chemat un agent guvernamental (care, de regulǎ, sunt ofițeri SIE). S-a prezentat Beatrice Ramașcanu, care cu un tupeu incredibil a afirmat cǎ nu mai sunt terenuri libere ȋn Municipiul București. Consiliatǎ de judecǎtorul Bârsan, ea a propus sǎ i se dea lui Grosu un teren pârloagǎ, fǎrǎ valoare ȋn mijlocul câmpului din Balotești, care valora 9.000 de euro, fațǎ de 25 de milioane de euro, valoarea terenului din Aviației. Judecǎtorii CEDO au recunoscut sentința din 1991 și a amendat statul român cu 50.000 de euro, motivând cǎ statul român nu a fǎcut nimic din 1991 pânǎ ȋn 2009. Alte 5.000 de euro au fost acordate cu titlul de daune morale pentru Andrei Grosu. Ȋn plus, CEDO a somat România sǎ rezolve situția ȋn termen de 4 luni de la emiterea sentinței.

Continuǎ saga româneascǎ

Pânǎ ȋn 2015, Prefectura Ilfov a ținut sentința ȋn sertar și a refuzat sǎ sǎ respecte decizia CEDO. Ȋn scenǎ apare alt agent guvernamental: Irina Cambrea. Aceasta o “acoperǎ” pe Beatrice Ramașcanu, ȋn prezent judecǎtor la Secția I penalǎ a Tribunalului București, spunând și ea cǎ nu existǎ terenuri libere ȋn București. Cambrea este ȋn prezent director adjunct responsabil cu formarea inițialǎ a judecǎtorilor la Institutul Național al Magistraturii.

Ȋn 2015 ȋnsǎ Prefectura Ilfov a emis ilegal Titlul de Proprietate pe numele lui Andrei Grosu pe terenul din Balotești, ca rǎzbunare cǎ acesta fǎcuse plângere penalǎ ȋmpotriva agentului guvernamental. De teama Sistemului, plângerea penalǎ a lui Andrei Grosu a fost ținutǎ ȋn sertar de primul procuror al României. A urmat alt șir de procese. Instanța de fond a Judecǎtoriei Buftea a anulat Titlurile de Proprietate ca fiind ilegale, pentru cǎ nu se poate da un teren ȋntr-o altǎ localitate dacǎ proprietarul nu este de acord. Ȋn 2016, Andrei Grosu moare, iar fiul sǎu Bogdan continuǎ lupta cu Sistemul.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Ilfov spre rejudecare, pe motiv cǎ judecǎtorul uitase sǎ se pronunțe pe o excepție. Procesul se va relua dupǎ vacanța judecǎtoreascǎ. Cert este cǎ pe terenul familiei Grosu au fost construite case, vile, iar terenul nu se mai poate restitui. Falșii proprietari au vândut de multǎ vreme proprietǎțile obținute fǎrǎ niciun ban, la adresa lor existând suspiciunea de spǎlare de bani.