Bãgaţi într-un scandal care nu le aparţine, câţiva primari de sectoare au reacţionat dupã declaraţiile primãriţei Capitalei care afirma cã şeful PSD vrea sã rupã oraşul. Cei care au reacţionat public spun cã tema este falsã şi nu s-a discutat aşa ceva. Liviu Dragnea nu a comentat, el a preferat sã o ironizeze pe Firea, semn cã tot scandalul ar fi fabricat de cei doi pentru publicitate.

Aşa zisa rupere a Bucureştiului invocatã de Gabriela Firea nu este realã susţin primarii care au participat la întâlnirea cu şeful PSD la care primãriţa nu a fost invitatã. Ipocritã dar şi mincinoasã, Firea a declarat cã “nu poate fi sancționată sau exclusă din PSD pentru că ține partea cetățenilor, acest lucru nefiind contrar statutului partidului.” Faptul cã Dragnea nu a negat afirmaţiile lui Firea ar putea sã fie un semn de înţelegere între ei pentru a câştiga mai mult capital electoral. "În legăturã că bărbăția, să stea liniștită, am destulă bărbăție", așa sună ultimul avertisment public lansat de liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru primarul Capitalei, Gabriela Firea. Prima persoanã din PSD care a reacţionat public dupã acuzaţiile lui Firea a fost secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. El a afirmat că nu s-a discutat în partid desfiinţarea Primăriei Municipiului Bucureşti printr-o ordonanţă de urgenţă, fiind o aberaţie a edilului Capitalei. „Nu s-a discutat niciodată în partid aşa ceva, nu există o astfel de idee, fiind o aberaţie. Pe scurt - interviul doamnei Gabriela Firea nu merită niciun comentariu”, a declarat Codrin Ştefănescu.

Ironic a fost şi viceprimarul Sectorului 2 Dan Cristian Popescu. “Ținând cont de faptul că doamna primar general a cheltuit 2 miliarde de euro, în 2 ani, fără să lase nimic concret în urmă, ar putea fi o soluție să fiu <sectorian 2>”, a spus liberalul. Viceprimarul nu a fost la şedinţa cu ragnea, dar primarul Sectorului 2 nu a ieşit public cu nicio declaraţie. La fel de tãcut a fost şi primarul Sectorului 4, Daniel Bãluţã.

Nu s-a discutat despre ruperea Bucureştiului

Edilul Sectorului 1, Daniel Tudorache a admis că a fost unul dintre primarii de sector care au participat la întâlnirea cu președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

El a spus cã în cadrul întâlnirii, s-a discutat strict despre bugetul pe anul viitor, pentru că este sfârșitul anului. „Eu am vrut să mă asigur că voi primi același buget ca și anul acesta. Celelalte sectoare vor primi bugete mai mari, apropiindu-se de cel al Sectorului 1. Pentru că primarii sectoarelor 4,5 și 6 se plângeau mereu că nu au bani. Acum nu vor avea de ce să se mai plângă”, a subliniat primarul Sectorului 1.

Tudorache a mai declarat că nu s-a discutat despre ruperea Bucureştiului în șase orașe şi nici nu consideră că o asemenea măsură ar fi benefică pentru oraș și pentru cetățenii săi, deoarece problemele administrative nu ar putea fi gestionate eficient de șase entități diferite.

„De altfel, avem exemplul Londrei, unde, în urma divergențelor dintre primul ministru al vremii, Lady Margaret Thecher, și primarul de atunci, a fost desființată Primăria Londrei. Această măsură nu s-a dovedit benefică pentru oraș și, de aceea, de mai bine de 10 ani, s-a revenit asupra ei și londonezii au un primar general”, a declarat Tudorache.

Daniel Florea, primarul Sectorului 5 este foc şi parã pe Gabriela Firea care nu i-a dat nimic la rectificarea bugetarã. El a solicitat Guvernului “alocarea de la bugetul național către bugetele locale a sumelor provenind din impozitul pe venit, discuție care a avut loc în prezența președintelui PSD, om cu mare experiență administrativă la vârf. Sumele necesare echilibrării bugetelor sectoarelor nu pot fi obiect de negociere sau de răfuială politică și trebuie repartizate pe baza unor criterii clare și obiective. Cetățenii tuturor sectoarelor plătesc taxe și impozite și acești bani trebuie să se întoarcă la ei, dar nu prin alocare discreționară, prin intermediul Consiliului General al Municipiului București; precedentul trist din data de 26.09.2018, când Sectorului 5 nu i s-a alocat nici măcar un leu pentru echilibrare bugetară, nu trebuie să se repete. Banii respectivi erau necesari pentru susținerea investițiilor de 180 de milioane lei, aflate în derulare și se refereau la refacerea unităților de învățământ, așa cum era clar specificat în solicitarea pe care am adresat-o către Consiliul General al Municipiului București pe 14.09.2018”, se spune în comunicatul Primãriei Sectorului 5.

Singurul primar de sector care nu a participat la discuție, Robert Negoiţã, ne-a informat telefonic că este de acord cu demersul nostru, dar că nu semnează hârtia oficială, pentru a nu supăra pe cineva. Fiecare cu modul lui de a trata problemele și de a și le asuma public. Partea bună este că și cetățenii Sectorului 3 vor beneficia de o majorare substanțială a bugetului local, pentru că și lor le folosește documentul întocmit și semnat de primarii sectoarelor 1, 2, 4, 5 și 6”, se mai precizeazã în comunicat.

Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, despre care Girea spunea cã este favoritul lui Drahnea de a-i lua locul la Primãria Capitalei, spune cã reorganizarea administrativă a Municipiului București este o temă falsă”, iar o discuţie pe aceastã temã nu a avut loc.

Apreciez că poziția președintelui Partidului Social Democrat a fost una corectă, întrucât ne-a sugerat să ajungem la un numitor comun, pe care să-l comunicăm ulterior Ministerului Finanțelor Publice, lucru care a și fost făcut prin emiterea unei scrisori semnate de primarii sectoarelor 1,2,4,5 și 6. Nu înțeleg poziția domnului Robert Negoiță, care a refuzat să semneze documentul oficial, transmis către minister, deși cetățenii sectorului 3 vor beneficia de o majorare semnificativă la bugetul local”, afirmã Mutu.

Firea visa la o OUG care transforma cele 6 sectoare în orașe

Gabriela Firea susține că Liviu Dragnea intenționează să dea o OUG astfel încât sectoarele Capitalei să devină orașe. Edilul spune că este o măsură prin care s-ar dori distrugerea Gabrielei Firea.Mi s-a zis acum câteva zile cã e în pregãtire textul. Cele 6 sectoare sã capete statului de oraş împãrţind atât patrimoniul cât şi bugetul. Prin OUG nu se modificã Constituţia, a spus Gabriela Firea la RomaniaTv.

"Domnul Dragnea a anunțat, într-o ședință cu câțiva primari de sectoare că dorește să desființeze Bucureștiul. Că pe el îl deranjează atât de tare persoana mea și vede că nu are ce să-mi facă decât să mă suprime încât le-a spus că va pregăti o ordonanță de urgență prin care cele șase sectoare să devină orașe, să devină unități administrativ-teritoriale, ceea ce este anti-constituțional. Constituția nu se modifică prin ordonanță de urgență, decât dacă cineva consideră că țara noastră nu mai este una democratică. (...) Eu șitam că se poate modifica doar prin referendum. Acum câteva zile a zis că este în pregătire textul ordonanței de urgență prin care practic Primăria Capitalei ori să se desființeze, ori să devină o instituție decorativă, iar cele șase sectoare ale Capitalei să capete statutul de oraș, împărțind atât patrimoniul, cât și bugetul, cu personalitate juridică", a declarat Gabriela Firea, la România Tv.

"Imaginați-vă cum ar fi să ne întâlnim cu cineva. Tu ce ești, de unde provii? Unul spune eu sunt ieșean, altu eu sunt arădean, eu sunt constănțean...Tu ce ești? Eu sunt sectorian 2. Cam ceva de genul acesta dorește domnul Dragnea doar ca dorește să mă anihileze în totalitate", a completat primarul general al Capitalei.