Românii care au nevoie de transplant pulmonar dar care nu pot fi operați în România vor putea efectua astfel de intervenţii în Franța. Vestea vine după un acord între ministrul Sănătății, Victor Costache, și omologul său francez.

Procedura de transplant pulmonar este un relativ recentă pentru ţara noastră. Prima procedură de acest fel a fost realizată în anul 2018, la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. În ultimii 2 ani, în România au avut loc doar 8 astfel de intervenții, cu toate că avem o lungă listă de așteptare pentru pacienți.

Victor Costache, Ministrul Sănătăţii, a vizitat, ieri, Spitalul Universitar Foch din Franța, unul dintre cele mai importante spitale din Europa. Reprezentanţii spitalului și-au dat acordul să primească pacienți români pentru efectuarea de transplant pulmonar.

"Ne-am înțeles cu specialiștii și conducerea unității medicale să preia cazurile grave, complexe, care necesită transplant pulmonar și care nu se pot rezolva în Romania. Mai mult vom deschide cu medicii francezi un program de pregătire pentru specialiștii români în domeniul transplantului și al chirurgiei oncologice ", a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, după vizita de lucru de la Spitalul Universitar Foch.

Ministetul Sănătății din România și Ministerul Solidarității și Sănătății din Franța urmează să semneze un Medorandum de Înțelegere în domeniul medical.

Documentul stipulează încheierea de parteneriate, schimb de experiență și bune practici în domenii sensibile precum marii arși, transplant pulmonar, chirurgie cardiacă pediatrică.