La inițiativa premierului bulgar, Boyko Borissov, șefii executivelor din Grecia, Serbia și România au participat la o videoconferință pe tema deschiderii granițelor pentru turiștii din cele patru state.

Bulgaria și Serbia au hotărât ca, începând cu 1 iunie, persoanele care călătoresc să nu mai fie nevoite să stea 14 zile în carantină, ca măsură de încurajare a turismului.

„De la 1 iunie, ridicăm carantina pentru cei care călătoresc în scop de afaceri, personal sau alte scopuri. Aceeași decizie a luat-o și Serbia. România încă nu s-a decis, încă se discută acolo.", a declarat premierul Boyko Borissov.

„Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, a participat, la 19 mai 2020, la o reuniune informală, în format cvadrilateral Bulgaria-Grecia-România-Serbia, alături de Prim-miniștrii bulgar și grec și, respectiv, de Președintele Serbiei.

Reuniunea, organizată în sistem video-conferință, la inițiativa părții bulgare, s-a constituit într-un exercițiu de consultare în perspectiva unor posibile viitoare măsuri de relaxare, de o manieră coordonată, a restricțiilor de circulație, în scop de afaceri, umanitar, familial, respectiv turistic, între cele patru state.

Prim-ministrul român a informat în legătură cu dezbaterea în curs, din Parlamentul României, referitor la legislația cu privire la instituirea stării de alertă. S-a convenit, astfel, menținerea unui contact strâns între cei patru lideri, fiind evocată, de asemenea, de către partea bulgară, intenția de organizare a unei reuniuni formale, la nivel cvadrilateral, în viitorul apropiat”, se menționează în comunicatul guvernului României.

La întrebarea referitoare la eliminarea restricțiilor pentru turiști, în statele vecine, oficialii români răspund că încurajează turismul în țară. Litoralul românesc se va deschide oficial de la 1 iunie și mai mult de 100 de hoteluri au anunțat că așteaptă turiști începând cu această dată.

„Eu cred că turiștii români în acest an vor prefera turismul românesc, cred este mai bine să ne concentrăm pe turismul intern, turiștii români să fie în siguranță la mare, sunt convins că în curând vom vorbi de turism într-un mod organizat și în siguranță în România, asta ne preocupă ca minister al Economiei și Turismului, ca cetățenii români și alții din afara României să vină în concediu în România în siguranță”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei.