Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a confirmat aseară, la Digi24 că România va folosi tratamentul cu plasma pentru tratarea pacienților crtici COVID-19. Plasma va fi recoltată de la pacienții vindecați și transferată altor persoane, pentru a le ajuta în lupta cu virusul.

Această plasmă se va recolta în trei centre, de la cei care deja și-au făcut anticorpi și care sunt negativi la Covid-19, urmând ca ea să fie folosită doar la pacienții critici.

„Pacienții donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor”, a explicat Nelu Tătaru.

Echipamentele din cele trei centre – București, Iași și Timișoara – au fost donate statului român de către o companie privată.

“Besmax Pharma Distribution (BPHD), companie românească din domeniul medical, a decis să doneze Ministerului Sănătății 3 echipamente noi pentru colectarea de plasmă umană și 3.000 de kituri de colectare în scopul recoltării de plasmă hiperimună de la pacienții COVID-19 vindecați.

Plasma umană astfel colectată (prin metoda modernă a plasmaferezei) va fi utilizată experimental și exclusiv pentru tratarea pacienților români infectați cu noul coronavirus, precum și pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile (de exemplu cadre medicale implicate în combaterea epidemiei de COVID-19).

Protocolul de donație a fost semnat luni, 30 martie 2020, în București, la sediul Ministerului Sănătății, de către ministrul Sănătății Nelu Tătaru și directorul general adjunct al BPHD, Ilie Iulian Chiriac. Valoarea donației este de 103.950 euro (fără TVA).

În urma semnării protocolului, BPHD va livra și instala în maxim două săptămâni cele 3 echipamente de colectare de plasmă în spitalele desemnate de către Ministerul Sănătății și va livra cele 3.000 de kituri de colectare conform deciziei de repartizare a Ministerului. Fiecare echipament poate să proceseze 15 donări de plasmă pe zi, astfel încât cele 3.000 de kituri ajung pentru două luni de zile de funcționare continuă a echipamentelor, timp în care vor putea fi ajutate sau salvate între 3.000 și 10.000 de persoane, în funcție de cantitatea de plasmă colectată de la fiecare donator convalescent. Scopul transfuziei de plasmă hiperimună este salvarea pacienților critici intubați, care au dezvoltat forme severe de pneumonie interstițială, respectiv imunizarea persoanelor vulnerabile sau cu risc de infectare, cele mai expuse fiind cadrele medicale.

Tot în următoarele două săptămâni, Ministerul Sănătății va finaliza protocoalele transfuzionale de recoltare și testare a plasmei umane de la pacienții vindecați de COVID-19, precum și protocoalele de administrare experimentală a plasmei umane pentru tratamentul pacienților critici și pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus. În același timp, Ministerul Sănătății va identifica potențiali donatori dintre pacienții care s-au vindecat de COVID-19 și va organiza procedurile de donare de plasmă.

România face astfel primul pas în utilizarea plasmei umane pentru prevenirea infectării și pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, urmând exemplul unor țări precum Statele Unite ale Americii, China, Germania, Marea Britanie, Spania, Japonia sau Canada, care au autorizat de urgență tratamentul experimental cu plasmă hiperimună în combaterea COVID-19, precum și nota recentă a DG SANTE a Comisiei Europene, prin care plasma umană e inclusă pe lista produselor medicale esențiale, pentru care trebuie asigurat accesul tuturor pacienților din țările membre UE”, anunța Florin Hozoc, CEO BPHD, la momentul semnării protocolului de donație.