După o zi plină de tensiuni și acuzații din toate taberele, deputații au adoptat proiectul de lege care hotărăște cum va arăta România sub starea de alertă. Proiectul a primit o serie de amendamente și a fost adoptat într-o formă extrem de diferită de cea în care a fost întocmită de guvern.

140 de amendamente au fost depuse, cel mai important, cel al deputatului PNL, Florin Roman care prevedea ca legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția. Adoptarea acestui amendament ar fi rezolvat situația celor trei zile nereglementate, între expirarea stării de urgență și intrarea în vigoare a celei de alertă. Amendamentul a fost respins în plen, iar din punct de vedere legal, în România nu vor exista timp de trei zile restricții pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Printre principalele modificări aduse legii se numără prerogativul Parlamentului de a prelungi starea de alertă pe o perioadă de maxim 30 de zile, un cuantum maxim de 15.000 de lei pentru amenzi și menținerea restricțiilor privind circulația între localități.

Totodată, conform proiectului aprobat astăzi, centrele comerciale cu suprafață de 15.000 metri pătrați și terasele vor putea fi deschise.

Dincolo de argumentele mai mult sau mai puțin valide referitoare la proiectul de lege, deputații nu s-au abținut de la a arunca ironii și acuzații la adresa adversarilor politici, a guvernului și a președintelui Klaus Iohannis.

Deputatul USR Cătălin Drulă l-a acuzat pe Președintele Klaus Iohannis, că deciziile luate în perioada crizei au avut un scop electoral și nicidecum de protejare a populației.

"Incheierea stării de urgenţă pe 15 mai este strict o decizie personală a preşedintelui", nefiind într-o logică anume. Constituţia nu prevede o stare de alertă. (...) Acum ne întoarcem toţi, ne contorsionăm să lucrăm în jurul acestui punct impus în mod arbitrar şi electoralist de guvernare şi de preşedinte. (...) Temele importante ale zilei sunt privite ca nişte cartofi fierbinţi şi gestionarea cu adevărat a crizei, mai ales a celei economice, cade undeva în planul doi. (...) Asta nu arată ca o ţară guvernată în momentul de faţă.", a declarat deputatul.

În replică, deputatul PNL Florin Roman a acuzat USR de populism și de lipsa experienței necesare în guvernare pentru a emite judecăți la adresa hotărârilor guvernului și președintelui.

„Am lăsat politica asta tip bășcălie USR la o parte, grație colegilor responsabili. Stimați populiști de la USR, vă asumați decese? Când o să aveți măcar o zi de guvernare în țara asta să veniți să ne spuneți ce avem de făcut. Știu că nu vă place că acest guvern nu și-a frânt gâtul politic. Cei care se urcă cu picioarele pe cadavre, așa să le ajute Dumnezeu!”, a spus Florin Roman.