Președintele Klaus Iohannis a oferit astăzi detalii suplimentare cu privire la măsurile care vor fi impuse și restricțiile care vor fi eliminate după data de 15 mai.

Președintele a reiterat obligativitatea de a purta mască în spațiile închise și de a păstra o distanță de cel puțin 1,5 metri și a punctat importanța igienei mâinilor pentru evitarea răspândirii virusului.

Iohannis a reluat și restricțiile la care se va renunța odată cu instituirea stării de alertă. Astfel, vor fi redeschise magazinele cu acces stradal, saloanele de îngrijire personală și muzeele și se recomandă redeschiderea parcurilor pentru public. Totodată, credincioșii vor putea participa la slujbe, însă, acestea vor fi susținute doar în spații exterioare.

„Serviciile religioase vor fi reluate în prima fază în curtea bisericii, deci în exterior. Credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri. În a doua și a treia etapă aceste condiții vor fi rediscutate.

Sportivii pot intra în cantonament, dar vor începe doar pregătirile. Competițiile nu vor începe în această etapă.”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit și despre restricțiile de circulație, în interiorul și în afara localităților.

„Se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații când ne deplasăm în interiorul localității. Nu trebuie să exagerăm însă. Este interzisă deplasarea în afara localității cu excepții. Sunt excepții naturale. Cine merge la serviciu, merge, se poate ieși pentru munci agricole, pentru sporturi individuale. Totuși, când ieșim din localitate este nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți de exemplu din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.”, a mai declarat președintele.

La ședința pe tema măsurilor de protejare a populației împotriva infectării cu coronavirus au participat premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.