În ultima zi înainte de expirarea termenului, Guvernul a decis să transmită solicitarea de înscriere a dosarului Roșia Montană pe ordinea de zi a ședinței Comitetului patrimoniului mondial UNESCO. Procedura de înscriere a localității Roșia Montană în patrimoniu a fost oprită anterior de Guvernul PSD, pe motiv că disputa între Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, și statul român nu ajunsese încă la o rezolvare.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că notificarea va fi depusă astăzi.

„În urma analizei și consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roșia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în ședința din această vară a Comitetului patrimoniului mondial care va avea loc în China”, a spus ministrul Culturii.

„Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, și asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național”, a declarat Bogdan Gheorghiu.

Guvernul Orban și-a exprimat și anterior intenția de a relua procedura de înscriere în patrimoniul UNESCO. Odată cu apropierea datei limită, mii de persoane s-au alăturat protestelor și au semnat petiții pentru susținerea cauzei Roșia Montană.