Cristian Bușoi, șeful PNL București, și-a anunțat demisia din funcție după rezultatul slab de la europarlamentare. Șefii filialelor PNL de la 5 sectoare și-au depus mandatul, numai Amnca Boagiu de la Setorul 2 refuză. Tăcerea este totală deocamdată cu privire la succesorul lui Bușoi. Pe surse, Rareș Bogdan este favorit să preia funcția politică.

Încă de săptămâna trecută au fost zvonuri privind demisia conducerii PNL București. Fricțiunile din interiorul partidului au continuat în acest interval. Se știe că PNL București era stat în stat și nu se prea sinchisea de deciziile PNL central. Nemulțumirea a fost generată de scorul slab al partidului la București, de 15,8%. Cristian Bușoi, șeful PNL București, a declarat în această dimineață că a demisionat din funcție. Alături de Bușoi au demisionat și șefii organizațiilor de sectoare, mai puțin Anca Boagiu de la Sectorul 2. Deși este europarlamentar, Bușoi a fost slab cotat în opțiunile electorale și în urmă cu trei ani, când a vrut să candideze la Primăria Capitalei.

Pe surse, Rareș Bogdan este favorit să preia conducerea interimară a PNL București.

Comunicatul integral al lui Cristian Bușoi:

”Cel mai înțelept este să ne retragem. Voi rămâne implicat în organizația PNL București și în dezbaterile privind temele pe București.

PNL București a avut o organizare bună și a făcut tot ce trebuie pentru a susține și a ajuta campania PNL la nivel național.

Le mulțumesc colegilor președinți de sectoare care s-au mobilizat și le mulțumesc voluntarilor PNL care au ajutat ca mesajele PNL să se ducă spre bucureșteni. Îi mulțumesc, de asemenea, lui Rareș Bogdan pentru implicarea în campanie. Efortul pe care l-a făcut a fost recunoscut.

Am preluat organizația la 12% cu 74.041 de voturi la alegerile locale din 2016. La alegerile europarlamentate de anul acesta, PNL București a obținut 15,7%, adică 145.952 de voturi. Este o dublare a numărului de voturi. Dar, ca președinte al PNL București, eu și întreaga echipă de conducerea a PNL București ne asumăm responsabilitatea pentru scorul la București. Îmi asum răspunderea și pentru că sunt de 23 de ani în PNL și am făcut mereu ceea ce a fost cel mai bine pentru PNL.

Trebuie însă să nu ne amăgim. Și conducerea națională a partidului este responsabilă pentru scorul PNL la București. Organizarea și politica locală sunt o parte componentă importantă într-o campanie electorală, dar la București și în marile orașe cel mai mult influențează votul politic, imaginea națională a partidului și a liderilor săi.

PNL are nevoie de unitate, a câștigat alegerile europarlamentare și nu dorim discuții în contradictoriu în Biroul Politic și nu dorim să punem președinții din țară să aleagă între conducerea partidului și solidaritatea cu organizația București.

De aceea, am decis ca cel mai înțelept este să ne retragem. Voi rămâne implicat în organizația PNL București și voi rămâne activ în dezbaterile privind temele pe București.

Las PNL Bucureşti două proiecte la cheie : “Deblocăm Bucureştiul”, adică soluţii pentru deblocarea traficului din Bucureşti şi construirea Spitalul Municipal, pentru care PNL a făcut campanie publică în 2015 și pe care apoi PNL l-a susţinut şi pentru care administraţia PSD-Firea nu a mişcat niciun pas în 3 ani.

Administrația PSD-Firea este o nenorocire pentru București şi încă 4 ani pierduţi. Ceea ce este însă important este faptul că administraţia PSD-Firea poate fi bătută şi trebuie bătută de un candidat al PNL.

Este nevoie de o acțiune comună a opoziției în București și în țară, dar USR nu a fost mereu un aliat corect, ci un competitor interesat ca PNL să scadă. Au fost multe situațiile în care, ca președinte al PNL București, m-am făcut că nu văd lucrurile incorecte făcute de USR la București, pentru a salva aparența opoziției unite.

Liderii vin și pleacă, dar oamenii în organizații care muncesc voluntar, pentru că ei cred în PNL, sunt cea mai importantă resursă a partidului. Le mulțumesc încă o dată pentru toată munca lor și sunt bucuros că am avut onoarea de a fi alături de ei în acești ani. Sunt de 23 de ani în PNL și nu sunt genul de vedetă politică de Facebook; iar antipesedismul l-am arătat ținând PNL București unit și dublând voturile în 3 ani”.

Singurul care a reacționat la această decizie a fost consilierul general Ciprian Ciucu. El sugerează că blaturile făcute de PNL cu PSD la unele sectoare le-au știrbit imaginea. “PNL trebuie să recâștige încrederea bucureștenilor iar asta se poate face doar prin multă muncă și comportament ireproșabil în consiliul general și în consiliile locale ale sectoarelor. Trebui să creștem o nouă generație de lideri care să corespundă preferințelor tot mai înalte ale electoratului bucureștean”.