Liberalul Marian Petrache, șeful Consiliului Județean Ilfov, se declară un susținător al proiectului USR pentru București-Ilfov de înființare a Zonei Metropolitane. Ideea nu este nouă, au fost expuse mai multe proiecte, dar nimeni nu a făcut nimic concret. Sectoarele se dezvoltă haotic, sumele cheltuite sunt tot mai mari.

USR a propus miercuri un proiect de reorganizare administrativă a Capitalei în 20 de districte și înființarea Zonei Metropolitane care să includă localitățile din județul Ilfov. Proiectul prevede un singur primar pentru București, ales din două tururi de scrutin, și o administrație metropolitană, precum cele din Bruxelles sau Paris.

,,La nivel metropolitan, se va înființa Zona Metropolitană București, care va include Capitala și localităţile din fostul judeţ Ilfov. Administrația Ilfovului va fi desființată, iar localitățile din jurul Bucureștiului vor fi integrate în Zona Metropolitană. Va exista o Administrație Metropolitană (similară cu Greater London, Grand Paris, Bruxelles Capitale) cu rol de structură de cooperare între București și unităţile administrativ teritoriale de pe raza fostului judeţ Ilfov, cu atribuţii în domenii cheie pentru dezvoltare: transport, locuire, economie, mediu. Această Administrație va fi condusă de un Consiliu Metropolitan și de un Administrator. Consiliul va fi format din 20 reprezentanţi ai Municipiului București și 10 reprezentanţi ai localităţilor din fostul judeţ Ilfov. Iar administratorul va fi propus de Primarul Capitalei și votat de Consiliul Metropolitan”, mai spune proiectul celor de la USR.

Reacția jupânului Petreche

Șeful CJ Ilfov, Marian Petrache (PNL), spune că este gata să demisioneze „pe loc” pentru a apărea metropola București-Ilfov.

„Ideea unei metropole în regiunea București-Ilfov nu e deloc nouă și până acum toate partidele au cochetat cu ea. Eu vorbesc despre metropolă din 2007, când eram secretar de stat pe administrație la Ministerul de Interne. Dar vorbesc și despre nevoia unei reforme administrative profunde.

După 2012, când am fost ales președintele al Consiliului Județean Ilfov, am spus că nevoia de metropolă în regiunea București-Ilfov este stringentă și, dacă pentru asta e nevoie de demisia mea, atunci O FAC PE LOC. La fel spun și acum.

Acum, mai mult ca oricând, e nevoie de o reformă administrativă, atât la nivel local, cât și la nivel central. E nevoie ca banii publici să fie folosiți mult mai eficient, iar calitatea serviciilor publice să crească.

Noi, în Ilfov, finalizăm lunile acestea, împreună cu Banca Mondială, o strategie de dezvoltare a județului pentru 2020-2030. Și, pentru ca dezvoltarea să nu fie haotică, ci fundamentată științific, am pus recent bazele unui parteneriat cu mediul academic și cu cetățenii, în cadrul unui eveniment pe care l-am organizat în 12 iunie, alături de Comisia Europeană.

Reforma administrativă la nivelul regiunii București-Ilfov este obligatorie și cu cât se face mai repede, cu atât mai bine. Cum trebuie făcută? Să lăsăm specialiștii să vorbească, să facem dezbatere publică și apoi politicienii să transforme proiectul într-o lege. Eu sunt pentru!”, a scris Petrache pe Facebook.