Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunță o amplă reformă a sistemului ANAF. Cîțu arată că întreg sistemul va intra în epoca digitalizării, iar oamenii vor putea plăti taxele prin intermediul dispozitivelor mobile.

Românii nu vor mai fi nevoiți să meargă la sediile ANAF, acolo unde se formau celebrele cozi pentru plata impozitelor și taxelor. Florin Cîțu vorbește despre operațiuni ce vor putea fi făcute din fața laptopului sau a telefonului mobil.

Într-o postare pe contul de Facebook, ministrul Finanțelor a prezentat două infografice explicative pentru planul de digitalizare:Sursă foto: https://www.facebook.com/florinVcitu

Optimizarea şi simplificarea serviciilor aferente obligaţiilor fiscale şi nefiscale şi plăţii taxelor se va realiza prin: modernizarea portalului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a Spaţiului Virtual Privat (SPV); extinderea gamei de servicii oferite în sistemul electronic prin SPV; extinderea disponibilităţii serviciilor electronice către beneficiari prin realizarea variantelor portalului ANAF adaptate la dispozitive de tip smartphone şi tabletă; dezvoltarea unor aplicaţii pentru platformele Android şi IOS pentru accesarea serviciilor oferite prin SPV; introducerea de noi modalităţi de autentificare în sistem prin dispozitive mobile, conform informațiilor Agerpres.

Inclusiv fostul președinte Traian Băsescu crede că serviciile oferite de ANAF sunt "în epoca de piatră", după ce fiicei sale i-a fost pusă poprire pe conturi de trei ori, deși plătise datoria pe care o avea, dar nu se operase în sistem.

"Au făcut o confuzie la Sectorul 1 legat de plata taxelor pe care le plătea agentul plătitor. Trebuiau plătite, au fost plătite. De fiecare dată s-a dus cu hârtia, i-a ridicat poprirea pe conturi din bănci, la trei luni din nou s-a pus pentru că ei nu au operat în calculator. A fost poprită de trei ori și s-a dus cu adeverință că plata e făcută", a afirmat Traian Băsescu.

Băsescu i-a cerut ministrului Cîțu să intervină în această zona pentru că "suntem în epoca de piatră".

"Acum avea nevoie de o adeverință că nu are datorii. S-a mutat în Sectorul 2, dar dosarul nu a plecat de la Sectorul 1 și nu poate să îi dea de la Sectorul 2 acea adeverință pentru că dosarul e la Sectorul 1. S-a dus cu cererea să i se dea ei dosarul să-l ducă la Sectorul 2.

Domnu' Cîțu, suntem în epoca de piatră și nu e vină dumneavoastră. Lucrați aici. Dacă ai ajuns să îți vezi dosarul dus la noul domiciliu, să faci o cerere pe propria răspundere că îți iei dosarul și îl duci la Sectorul 2", a mai afirmat Băsescu.