Revelionul și prima zi din an sunt sărbătorile care poartă cele mai multe tradiții și superstiții. Ceva roșu, bani în buzunar, sărutul de la miezul nopții sunt câteva dintre cele mai cunoscute, iată câteva obiceiuri populare în lume, mai puțin știute de români:

SUA și Canada

În Statele Unite ale Americii, Revelionul este sărbătorit cu mâncare și băutură din abundență, iar șampania, prăjiturile și boabele de fasole sunt considerate norocoase. Cel mai urmărit eveniment este petrecerea din Time Square (New York), la care participă sute de mii de persoane.

În Canada, în ajunul Anului Nou, oamenii merg pe malul râurilor unde fac petreceri și pescuiesc la copcă.

America de Sud

În unele țări din America de Sud, lenjeria intimă colorată purtată de Revelion are rol determinant asupra anului care începe. Culoarea roșie înseamnă dragoste, auriul-bogăție și albul-pace.

Bolivienii pun monede în prăjituri, iar cei care le găsesc vor avea noroc tot anul care vine.

Pentru noroc, în Ecuador și Panama, de Noul An, sunt arse păpuși din hârtie și fotografii făcute în anul care tocmai se încheie. Într-un mic sat din Peru, oamenii se bat pentru a începe noul an cu toate problemele rezolvate. În Chile se obișnuiește vizitarea cimitirelor, și chiar dormitul în astfel de locuri.

În Ecuador mai există un obicei-persoanele care își doresc să călătorească mult în noul an obișnuiesc să plimbe valize goale. Un obicei similar găsim și în Columbia.

Argentinienii, mexicanii și spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, care reprezintă dorințele puse în ultimele secunde ale anului. Prin acest ritual, spun ei, atrag norocul.

Brazilienii cred că lintea semnifică prosperitate. Astfel, ei pregătesc cu ocazia Anului Nou mâncăruri bazate pe acest ingredient.

Portoricanii aruncă apa cu găleți de la ferestre, pentru a alunga spiritele rele.

Europa

Grecii pun bani în prăjitură tradițională și spun că persoana care îi găsește va avea bucurii tot anul, iar copiii așteaptă să primească daruri în ghete de la Sfântul Vasile.

Francezii mănâncă clătite, iar danezii sparg farfurii de ușile caselor prietenilor și rudelor și sar de pe scaune la trecerea în noul an, pentru noroc.

Irlandezii, pentru a alunga spiritele rele, aruncă în pereți cu pâine, iar cei care își doresc noroc în dragoste în noul an își pun vâsc sub pernă.

În Țara Galilor, la miezul nopții, ușa din spate a casei este deschisă și imediat închisă, pentru a lasă anul vechi să iasă și a da afară ghinionul. După a 12-a bătaie a ceasului, ușă din față este deschisă pentru a primi noul an și bucuriile pe care le va aduce.

În Scoția, cei care vin în vizită în noul an trebuie să aducă un cadou, în timp ce în Anglia, primul musafir care intră în casă trebuie să fie bărbat, să aducă pâine, băutură și cărbune.

În Bulgaria, oamenii poartă haine noi, iar printre bucatele tradiționale se regăsește plăcinta cu brânză și răvașe și capul de porc.

Italienii mănâncă linte și obișnuiesc să arunce pe fereastră cupa din care au băut șampanie.

Olandezii sărbătoresc ultima zi din an dând foc brazilor care au fost împodobiți de Crăciun, în timp ce în Elveția și Austria oamenii celebrează ajunul zilei de Sfântul Silvestru, iar belgienii trebuie să aibă asupra lor câte o monedă, pentru un an nou îmbelșugat. Elvețienii mai au un obicei-la începutul noului an, ei pun înghețată pe jos.

În Estonia hrana din belșug reprezintă abundență viitorului an, iar în Finlanda și Germania un experiment ce are la bază cositor topit poate prezice cum va fi noul an. În funcție de ce formă ia cositorul topit pus în apa rece, oamenii își pot da seamă cum va fi anul.

În Ungaria, Anul Nou este sărbătorit cu friptură de porc sau piftie de porc, acest tip de carne, bogat în grăsime, simbolizând prosperitatea și bogăția. Carnea de pui și cea de pește sunt evitate la masa de Revelion, pentru că prin consumarea acestora se pierde norocul.