Încă una dintre cele 25 de Ordonanțe de Urgență care au dus la căderea Guvernului Orban a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordonanţa care cuprinde măsurile pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Ordonanța prevede, printre altele, reducerea structurii de personal cu peste 2.000 de posturi şi eliminarea a 35 de posturi de conducere.

„Vorbim despre reducerea structurii de personal a acestei instituţii cu peste 2.000 de posturi, de asemenea, eliminarea a 35 de posturi de conducere, iar din patru vicepreşedinţi rămân trei. Este un act normativ promis pentru reorganizarea acestei instituţii şi eficientizarea activităţilor de colectare a impozitelor şi taxelor percepute contribuabililor români”, a declarat, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Măsurile adoptate prin Ordonanță de Urgență, în seara zilei de 4 februarie, au fost de altfel anunțate de Ministrul Finațelor Publice încă de la preluarea mandatului. Ministrul anunța, în luna noiembrie, o analiză a aparatului de stat supradimensionat și măsuri pentru eficientizarea funcționării și economisirea banului public.

“Eu mă ocup de ministerul meu şi veţi vedea reorganizarea şi a Ministerului Finanţelor Publice şi a ANAF, în curând va apărea şi această reorganizare. [...] Ce a spus şi premierul şi cum am mai spus şi eu tot timpul, neprofesioniştii, leneşii, cei promovaţi în funcţii pe criterii politice, acolo sigur se va umbla. Dar asta nu înseamnă disponibilizări, ci o reparare a situaţiei pentru că au fost ocupate foarte multe funcţii cu politruci şi aceasta nu poate să mai continue”, declara Cîțu în luna noiembrie 2019, la doar 3 săptămâni de la învestirea Guvernului Orban 1.

Potrivit Sindicatului Național Finanțe Publice - SindFISC, Consiliul Legislativ ar fi avizat negativ proiectul de ordonanță de urgență referitor la reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală.