Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pentru mai multe legi din domeniul justiției, printre care și controversata lege a recursului compensatoriu.

„Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM. Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări”, a scris Turcan pe pagina de Facebook.

Premierul Ludovic Orban a avut și el o declarație pe subiect și a spus că „În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege al PNL privind recursul compensatoriu, vom include în pachetul de lege pe care ne vom asuma răspunderea și abrogarea recursului compensatoriu”.

Amintim că legea recursului compensatoriu dată de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a eliberat din închisori peste 20.000 de condamnați, inclusiv criminali pentru omor deosebit de grav, dar și violatori și traficanți de minori.

Mulți dintre cei care au beneficat de legea penală au recidivat, au comis alte infracțiuni, printre care omoruri și agresiuni sexuale care implică minori și s-au întors în închisoare.