Guvernul României a cerut ajutoare europene pentru combaterea pestei porcine. Refuzul Comisiei Europene i-a şocat pe unii, dar pe cei obişnuiţi cu inerţia şi cu bãtaia de joc a autoritãţilor române nu i-a impresionat. Iatã ce au aflat şi oficialii europeni.

Epidemie, focar de infecţie sau orice alte pericole ar afecta România sunt motive de a toca bani pentru autoritãţi şi de a face bani pentru oportunuşti. De aceastã datã vorbim despre pesta porcinã.

Un drum spre Tulcea în aceste zile ne edificã pe deplin, dacã mai era cazul, despre felul în care oamenii legii ştiu sã ne protejeze de extinderea pestei porcine. Patru filtre sunt instalate în drumul spre Tulcea. Mai exact, nişte bucãţi de mochetã amplasate de carosabil, pãzite straşnic de un echipaj de poliţie, unul de jandarmi şi alţi câţiva reprezentanţi ai autoriãţilor locale şi, presupunem noi, ai Direcţiei de Sãnãtate Publicã. Circa 10 oameni se uitau insistent la mocheta încadratã de jaloane reflectorizante. “Cât ne costã aceastã bãtãlie cu pesta porcinã?” se întreabã Alex Dima, cel care a publicat fotografiile de la faţa locului. “Care-i scopul? Adunãri de oameni, plãtite de stat, care stau. Şi am trecut pe o distanţã de vreo sutã de kilometri prin vreo 4 astfel de filtre organizatate pe aceeaşi schemã”, mai spune Alex Dima.

Manifestãri de amploare, dar inutile. Dar cu totul altceva l-a revoltat pe Alex Dima. Între aceste filtre, braconierii invitau trecãtorii sã cumpere peşte, pescuit ilegal din Dunãre, la Hârşova, la Giurgeni, la staţia de taxare sau în alte locuri. În tot acest timp, poliţia pãzea straşnic mocheta de pe şosea, arma de luptã cu duşmanul nevãzut.