La scurt timp după anunțul președintelui cu privire la desemnarea lui Florin Cîțu ca premier, liderii principalelor partide au reacționat, declarându-și susținerea sau criticând decizia lui Klaus Iohannis.

Liderul USR, Dan Barna, a decarat că se aștepta la această nominalizare însă nu a luat deocamdată o hotărâre cu privire modul în care formațiunea pe care o conduce va vota în Parlament. Barna a afirmat că "USR nu oferă un cec în alb PNL sau premierului desemnat". USR și-a exprimat deja intenția de a intra la guvernare alături de PNL și așteaptă o invitație la discuții pe această temă.

Dan Barna a declarat că parlamentarii USR vor trata obiectiv procesul de audiere a miniștrilor și vor vota numai după o evaluare individuală a fiecărui candidat.

"Vom audia fiecare propunere de ministru. Anticipez că probabil o parte din actualul cabinet se va regăsi. Cei performanți vor beneficia de susținere, cei care nu vor convinge vor primi votul în funcție de prestație.”, a mai spus președintele USR.

Reacții mai aprinse vin din tabăra social-democrată. Senatorul PSD Eugen Teodorovici și-a exprimat părerea despre desemnarea premierului pe pagina de Facebook.


Teodorovici susține că decizia șefului statului este "batjocoritoare la adresa poporului român".

"Continuând demersurile cu care ne-a obișnuit președintele Iohannis în direcția atingerii "normalității" promise, iată-ne puși în fața unei alte decizii batjocoritoare la adresa poporului român. După decizia de a-l desemna pentru a doua oară pe Orban, sfidând orice fel de argumente constituționale, morale și politice, dovedind cea mai grosolană lipsa de respect față de forul legislativ al statului și implicit față de reprezentanții aleși ai poporului român, suntem din nou în fața unei decizii despre care, daca nu as fi convins că este deja de natură să afecteze interesul statului, aș putea să spun că frezează absurdul.

Ce putea fi și mai rău decât propunerea lui Orban ca premier-desemnat? Propunerea lui Cîțu - un ministru care a reușit recordul de a fi demis de mai multe ori decât a fost învestit", a scris Teodorovici.

Și președintele interimar al PSD a făcut declarații privind știrea zilei. Într-o intervenție la televiziunea de casă, Antena 3, Marcel Ciolacu s-a declarat siderat de alegerea lui Iohannis.

"Mai întâi să-mi revin. Mi se pare un lucru care depășește imaginația... Mă așteptam ca Florin Cîțu să iasă să spună ce a făcut cu deficitul, nu să fie desemnat premier. Este fără cuvinte desemnarea, vom vedea mai departe ce hotărâri vom lua. Vom discuta și cu ceilalți parteneri politici. Categoric președintele a ales calea crizei politice. Sub nicio formă PSD nu va vota cu Florin Cîțu!", a declarat Ciolacu.