Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, în urma deciziei de astăzi a CCR care a declarat neconstituțională desemnarea lui Ludovic Orban pentru formarea unui nou Guvern. Deși a refuzat să comenteze decizia Curții, președintele apreciază că în urma hotărârii Curții, șansele de a declanșa alegeri anticipate au scăzut la mai puțin de jumătate.

„Nu voi comenta decizia CCR, aşa cum ştiţi că nu am comentat nici cu alte ocazii şi voi aştepta motivarea. Însă ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent, cu atât mai mult cu cât în aceste zile România are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o aducă mai adânc în criză şi instabilitate.

Vedem un guvern demis pentru că a încercat să democratizeze administraţia locală şi, chiar aşa demis cum este, guvernează pentru ca instituţiile să lucreze eficient pentru oameni. Pe de altă parte vedem un PSD obsedat de putere care refuză să accepte că a pierdut legitimitatea de a guverna. Nu e verdictul meu. E verdictul cetăţenilor. Desemnarea unui premier din partea unei majorităţi coalizate ad-hoc în jurul PSD ar însemna o nerespectare a voinţei cetăţenilor. De aceea am spus că în opinia mea este revenirea cât mai repede la votul cetăţenilor şi crearea unei majorităţi parlamentare capabile să susţină un guvern stabil”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis susține că alegerile anticipate sunt singura soluție care poate garanta o guvernare stabilă, însă teama PSD de votul electoratului va perpetua blocajul instituțional actual.

„Am și spus că în opinia mea cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor și crearea unei noi majorități parlamentare care să poată susține un guvern stabil, capabil să guverneze pentru cetățean. Avem nevoie de un nou Legislativ care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua așa cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial. Vedem însă că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor și, deși timp de trei ani de zile a eșuat în a guverna, acum vrea să îi împiedice să facă treaba pe cei care au dovedit că știu ce trebuie făcut pentru România.”, a mai afirmat președintele.

În urma soluției oferită de CCR în urma sesizării PSD, Klaus Iohannis trebuie să desemneze un nou candidat pentru funcţia de premier. Decizia nu îi interzice președintelui Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier însă îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate pentru susținerea unui nou Guvern.