Proiectul Termoenergetica, propus de PNL a trecut de votul consilierilor generali cu două treimi. Gabriela Firea se consideră “acoperită” după ce instanṭa va declara miercuri falimentul RADET. Ȋn schimb, garanṭiile că noua companie va funcṭiona pe alte principii nu există. Ȋn consiliile de administraṭie a celor două entităṭi economice nou create domină consilierii personali ai primăriṭei şi politiceni care nu au habar de administrarea unei asemenea structuri.


Sperana Cliseru, cea care a fost prefect în București pe 10 august 2018 în timpul protestului și a interveniilor în foră a jandarmilor și care spune că nu a semnat pentru acea intervenie, a fost votată astăzi în Consiliul de Administraie a Termoenergetica. Un alt personaj pitoresceste Iulian Dan Gogescu, tot consilier personal al primăriṭei, care a destituit-o din funcṭie pe actriṭa Dorina Lazăr din funcṭia de director al Teatrului Odeon. Și actualul administrator special al RADET, Alexandru Burghiu, este oficial în CA Termoenergetica. El este finul Gabrielei Firea şi spera să ajungă director ȋn viintoarea companie. O listă a mambrilor CA este irelevantă, pentru că ei vor fo schimbaṭi la prima toană a primăriṭei. Până atunci, ei vot fi responsabili de căldura și apa caldă din casele bucureștenilor, contra sumei de 2.000 de lei pentru o fiecare ședină la care participă. Se poate spune că Termoenergetica București S.A este un fel de RADET 2.

Municipiul București propune aprobarea înființării Companiei Municipale Termoenergetica București, societate care să îndeplinească condițiile unui Oparator Regional, dar și condițiile de atribuire directă a contractului de delegare a activității de producere, distribuție, transport și furnizare a energiei termice, în aceste condiții, având în vedere iminența intrării în procedura falimentului a RADET, se arată în expunerea de motive semnată de primarul general, Gabriela Firea.

Proiectul a avut nevoie de două treimi din voturile consilierilor și a trecut la limită, cu ajutorul celor de la PNL care au votat pentru, în afară de doi consilieri.

Ce spune opoziṭia

Consilierii USR au votat împotrivă. Ei chiar au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor, pe care le consideră ilegale.

"Vom cere retragerea de pe ordinea de zi a celor trei proiecte de hotărâre, unul de înfiinţare a Termoenergetica, al doilea de trasferare a serviciului de termoficare şi al treilea de revotare a unor proiecte care au fost deja votate anterior numai cu 50 plus 1", a spus consilierul general USR Roxana Wring. "Ni se cere să votăm trei proiecte de hotărâri pe care noi le considerăm parţial ilegale, unul dintre ele este ilegal întru totul, pentru a acoperi ilegalitatea înfiinţării societăţilor municipale care au fost desfiinţate de Curtea de Apel Bucureşti", a mai spus consilierul general USR Roxana Wring, înainte de şedinţa CGMB.

Consilierul USR Ana Ciceală spune că ȋntreg capitalul social al noilor companii va fi de 300 milioane de euro, respectiv, 40 milioane euro. Ea spune că ȋn acest moment preşedintele CA al uneia din companii, Sorin Chiriṭă, care este şi administrator public al Capitalei, împreună cu CA şi AGA au scăpat de răspunderea penală și legală. Ce garanii oferă actualele CA-uri astfel ca lucrurile să meargă mai bine de acum incolo? Ciprian Ciucu, consilier general PNL spune că nu există niciuna. Orlando Culea, consilier general PSD, spune “nu ştiu, să vedem”.