Ședința Comitetului Executiv al PSD a fost agitate și furtunoasă. S-au conturat deja mai multe grupuri care susțin teorii diferite.

În tabăra Vioricăi Dăncilă, susținută de Marian Oprișan, se dorește organizarea unui Congres al PSD cât mai rapid. Altă tabără susține primenirea partidului. Interimarii de azi ar urma să iasă din scenă și se ia în discuție ieșirea de la guvrnare. Primarul Capitalei nu a ratat momentul să iasă la scenă deschisă să-și spună părerea, dar din declarația ei reiese că nu o susține pe Dăncilă.

„Am luat cuvânul alături de colegii mei și nu vreau să îmi spun opinia în fața camerelor pentru că asta ar însemna că se constituie un posibil atac, se ating anumite sensibilități și ar însemna să începem un conflict pe care nu mi-l doresc”, a spus Gabriela Firea. Președintele executiv interimar al PSD, Paul Stănescu, le-a cere liderilor PSD să aștepte toamna pentru organizarea unui Congres. ”Nu consider oportună organizarea unui congres rapid și am să vă explic si de ce (…) Congresul este cel mai înalt for decizional al partidului, cea mai importantă instituție, cadrul în care se găsesc soluții pentru problemele majore cu care ne confruntăm. Nu este doar o prevedere statutară, sau o cutumă, putem vorbi de o tradiție. De-a lungul timpului, la congresele PSD s-au marcat puncte de cotitură, s-au tranșat dispute și rivalități, dar poate cel mai important element comun a fost acela că toate aceste evenimente au fost pregătite temeinic, în acord cu importanța deciziilor care urmau să fie luate.”, a declarat Paul Stănescu.

O altă tabără va fi cea condusă de Lia Olguța Vasilescu și Șerban Nicolae. Această tabără dorește un Congres în cadrul căruia să se decidă dacă PSD mai rămâne sau nu la guvernare.

De asemenea, din această tabără se va propune ca niciun interimar actual să nu poată candida la funcții în partid. Practic, Viorica Dăncilă nu ar putea candida la șefia PSD, pentru că ea este președinte interimar al partidului.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu a intrat încă în nicio tabără și așteaptă să vadă cine va obține o majoritate pentru a i se alătura.

În cadrul Comitetului Executiv se va juca tare și spre deosebire de perioada în care conducea Liviu Dragnea, de data aceasta jocurile nu mai sunt făcute dinainte, iar majoritatea se va cristaliza în urma negocierilor.