Respingerea moțiunii de cenzură deste o victorie amară pentru majoritatea PSD-ALDE. Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial, a făcut o analiză a actualei situații politice. El consideră că este o povară în plus pentru PSD și ALDE eșecul moțiunii.

„În realitate, pe termen mediu sâși lung, eșecul moțiunii de astăzi e o povară în plus pentru PSD și ALDE. Jumătate din parlamentarii PSD știu că din 2020 vor pleca acasă, cei ai ALDE, cu toții. Rămânând alături de guvern, nu fac decât să-și prelungească agonia. Sper ca partidele din Opoziție să-și închidă definitiv ușile pentru transfugi, căci vor fi mulți. La anul, va fi ca în Saigon în 1975, dacă vă amintiți filmele de arhivă. Dar ei nu trebuie salvați, trebuie lăsați în propria mizerie, probabil că nici nu merită mai mult.

Nu e prea mare fericire nici în cealaltă jumătate a parlamentarilor PSD. Unii au fost în poziții executive în ultimii doi ani, alții au codoșit pe lângă instituții, amețiți de victoriile lui daddy asupra statului paralel. Imunitatea lor va fi la discreția viitoarei majorități, iar faptele s-au înregistrat undeva într-un server magic care se va deschide după 2020. Nici primarii nu sunt mai veseli în privința asta. Nici băgătorii de seamă de pe lângă Dăncilă. Iată, Vâlcov și-a mai luat un control judiciar.

Cel mai greu e să guvernezi cu 27% susținere populară, în condițiile în care bugetele la nivel local și central sunt praf, iar justiția redevine puternică. Trebuie să calci în vârful picioarelor, să tremuri, să te milogești, să negociezi. Birocrația nu mai ascultă, pentru că știe că ești mort, parlamentarii devin indisciplinați și-și caută soluții de supraviețuire individuală. Viorica are puțină autoritate în fața armatei de disperați din partid, iar ea se va diminua pe măsura ce se apropie alegerile.

Spectacolul moțiunii de azi arată că PSD și ALDE (cum prevăzusem) nu pot renunța la temele și minciunile favorite. Nici la figurile odioase care au topit procente bune din zestrea partidului. Mai mult, au adăugat o gogoașă nouă: frauda la europarlamentare. Tăriceanu e vioi și preia discursul lui Dragnea în speranța că va canibaliza niște voturi de la nostalgicii lui daddy din PSD. Linia generală de mesaj face parte și ea din propaganda clasică, sovietică, bazată pe frică: ăștia care vin urmează să taie, noi dăm. Nu-i mai ascultă nimeni, n-au pic de subtilitate, sunt ca tancul ruginit care scârțâie rătăcit pe niște dealuri ca să ardă tot carburantul (ceea ce-și doresc și consultanții lor :)).

Repet pentru cei care susțin că guvernarea trebuie preluată de politicieni responsabili cu orice preț: nu cu orice preț. Într-o democrație avansată, într-o asemenea situație, partidele mergeau la alegeri anticipate. Își reînnoiau mandatul pentru patru ani, conform noii configurații electorale. La noi nu se pot face anticipate decât teoretic. E incorect să ceri opoziției să preia puterea pentru un an și jumătate și să strângă maldarul de gunoi rămas în urma PSD, ca apoi să vină tot PSD și s-o ia de la capăt. Tot ce poate face opoziția acum e să limiteze dezastrul, în Parlament, și asta e mai ușor, cu o majoritate aflată în degringoladă”, a explicat Lăzăroiu pe Facebook.

Moțiunea de cenzură ”Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot” a fost respinsă, marți, de Parlament.

Au fost înregistrate 200 de voturi favorabile, 7 împotriva și 3 abțineri, fiind necesare 233 de voturi favorabile pentru ca moțiunea să fi fost adoptată.

„Moțiunea de cenzură nu a întrunit voturile necesare pentru a fi adoptată”, a precizat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.