Lideri ai PSD acuză Guvernul de manipularea datelor privind cazurile de coronavirus, iar declarațiile și postările lor alimentează teoriile conspiraționiste și le dă apă la moară celor care nu cred ȋn existența virusului. Toată această comunicare încurajează „atitudinea de neglijare a pericolului COVID-19”, susține premierul Ludovic Orban.

Cu toate că doar în ultimele 24 de ore în București au fost 70 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, iar în total, Capitala a înregistrat 3.141 de bolnavi, primarul general Gabriela Firea, anunță că în cadrul campaniei de testare din București doar 4 persoane din 4.600 au fost pozitivi. Anunțul edilului a fost imediat preluat de liderii PSD care au publicat un mesaj în care spun că „doar 0,1% din populație e expusă virusului”, iar Guvernul „vrea să ascundă realitatea”.

Un cetățean care a comentat la postarea PSD a tras și o concluzie: „În cazul acesta nu este nicio pandemie”. Majoritatea comentariilor sancționează însă iresponsabilitatea liderilor PSD.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, spune că mesajul nu este o dovadă de iresponsabilitate și că social democrații au vrut doar să „atragă atenția că deși a fost anunțată o testare națională, ea nu s-a întâmplat”.

„Nu este iresponsabil (n.red. mesajul publicat pe Facebook). Există un risc și noi am anunțat pe toate căile că trebuie purtată masca. Mesajele noastre au fost în concordanță cu respectarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Noi vrem să atragem atenția asupra faptului că deși Guvernul a anunțat o testare națională, nu s-a întâmplat. Testele și rezultatele se comunică doar de Grupul de Comunicare Strategică și, mai nou, de PNL pe Facebook.

Nu am contestat cifrele, ci modul în care sunt publicate, modul în care se folosește capacitatea de testare în interesul guvernanților. Nu am înțeles de ce trebuie să fie o singură voce”, a declarat, pentru Digi24.ro, Lucian Romașcanu.

Și Lia Olguța Vasilescu a scris pe Facebook un mesaj în care spune că cifrele prezentate de Guvern nu sunt reale.

„Doar 4 din 4600 de persoane testate sunt bolnave. Și atunci de unde cifrele prezentate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică?”, se întreabă fostul ministru al Muncii.

Cititorii de pe Facebook ai Liei Olguța Vasilescu au înțeles însă că virusul a dispărut. „Conspirația medicală există! Avem dovada! Cine va plăti pagubele acestei Pandemii regizate?”, „Umflă rezultate ca să ne mai țină în captivitate” sau „Virusul a dispărut” sunt doar câteva dintre comentariile de la postarea fostului ministru.

PSD, campanie negativă de zeci de mii de lei pe Facebook

Potrivit unei anchete a portalului Buletin de București, 80% dintre reclamele sponsorizate de PSD pe Facebook, în luna iunie, fac campanie negativă la adresa actualului Guvern, a Președintelui Klaus Iohannis și al Partidului Național Liberal (PNL).

“Partidul Social Democrat, prin reclamele distribuite în perioada pandemiei, a adus mai multe injurii la adresă premierului Orban. Printre acestea le-am identificat pe următoarele: mitoman, cinic, ticălos, mincinos, fățarnic. Totodată, PSD a făcut trimiteri la etnia germană a președintelui Iohannis, prin folosirea cuvântului NICHT (care înseamnă NU în germană): „Guvernul s-a bătut cu pumnul în piept că din 15 iunie reporneşte zonele cele mai chinuite ale economiei, turism şi HORECA preşedintele le-a spus ieri, rânjind, NICHT”.”, arată articolul.