După rezultatele dezastruoase înregistrate la alegerile de anul trecut și condamnarea fostului lider suprem al partidului, Liviu Dragnea, PSD a promis reformă sub conducerea lui Marcel Ciolacu. Primul pas, identificarea vinovaților pentru cele 1,2 milioane de voturi pierdute de formațiune în ultimii trei ani.

Președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a publicat pe blogul personal un raport în care listează 40 de motive pentru care PSD „trece prin cea mai grea perioadă a sa, de la înființare”.

Pe parcursul celor 50 de pagini de analiză, în prim-planul vinovăției se situează Liviu Dragnea și individualismul cu care a ales să conducă PSD, încurajând obediența, nepotismul, iar politica de cadre în partid sau în zona guvernamentală făcându-se pe criteriul loialității față de lider.

„În perioada 2016-2019 PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. Anti-selecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD”, precizează Vulpescu.

PSD post-Dragnea critică și măsurile anti-justiție luate de fostul „regim” dar și discursul anti-european promovat în acea epocă.

Raportul mai lămurește și aspecte legate de una dintre cele mai controversate decizii ale guvernării PSD, Ordonanța 13, decizie care ar fi fost luată, conform lui Vulpescu, de Liviu Dragnea, fără nicio altă susținere din partid.

„Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, PSD s-a bătut singur și s-a și pus, tot singur, la colț.

Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea, dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o măsură care a pus atât Guvernul, cât și partidul, în imposibilitate de dialog sau apărare”, se arată în raport.

Tot Liviu Dragnea este găsit vinovat și imaginea proastă a partidului, de continuator al politicilor PCR.

„O altă problemă cu care PSD se confruntă este asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist. La 30 de ani de la Revoluție, mulți tineri pun semnul ,,egal” între Partidul Social Democrat și comunism. Această problemă izvorăște din deficitul de democrație din interiorul partidului (...)

Cât timp dezbaterea a fost inexistentă, iar cei cu opinii contrare au fost excluși sau reduși la tăcere, cât timp partidul a avut candidat unic pentru funcția de președinte iar președinți de organizații au fost impuși și nu aleși, cât timp au fost organizate congrese pentru alegerea tuturor funcțiilor cu excepția celei de președinte al partidului, în timp ce foștii lideri ai partidului au fost tratați ca o posibilă amenințare și eliminați, PSD a oferit suficiente argumente celor care fac această asociere.”

După identificarea cauzelor dezastrului, raportul propune și soluțiile pentru redresare:

· Reforma structurii ideologice a partidului pe criterii de competență și expertiză profesională;

· Reluarea procesului de democratizare a partidului- Cei excluși pe nedrept (spre exemplu, pentru delict de opinie) trebuie chemați înapoi, cu acordul filialelor unde au fost membri;

· Revitalizarea TSD, astfel încât partidul să devină atractiv pentru noua generație;

· Alegeri libere și corecte pentru funcțiile de conducere din organizațiile locale ale PSD.