Senatul a respins proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc cu 126 de voturi împotrivă din 135 de parlamentari prezenți. Singurii care au votat pentru proiect au fost cei 9 senatori ai UDMR.

Membrii Senatului au fost convocați, miercuri, în ședință, pentru a discuta proiectul adoptat tacit, marți, de Camera Deputaților – cel privind autonomia Ținutului Secuiesc. Ședința a durat aproape două ore.

După ce proiectul a trecut tacit de prima Cameră, adică nu a mai ajuns pe ordinea de zi, toate partidele, în afara de UDMR, s-au grăbit să se distanțeze de el.

„Actul normativ a trecut tacit pentru că cei care conduc camera nu au pus pe ordinea de zi proiectul”, a declarat premierul și liderul PNL, Ludovic Orban, care a precizat că senatorii PNL vor vota împotriva proiectului.

"PSD NU susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge URGENT la Senat, care e cameră decizională.

De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are NUMAI rapoarte de respingere și avize NEGATIVE. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de RESPINGERE.", spune Marcel Ciolacu pe pagina de Facebook.

„O nouă lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților de o săptămână. La fel ca zeci de alte legi zilnic pe care PSD refuză să le pună pe ordinea de zi la vot. Proiectul fusese respins de comisiile de specialitate, dar PSD care are majoritatea încă în Parlament și toate butoanele nu a pus acest proiect pe ordinea de zi la vot! Adică marii naționaliști care se îmbracă în costume populare ori de câte ori au ocazia, au lăsat să treacă o astfel de lege fără ca deputații să aibă ceva de spus”, este poziția Uniunii Salvați România.

Inițiativa legislativă prevedea că limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut. Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a trecut, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie.