Chiar dacă au pierdut guvernarea și au ajuns în opoziție, aleșii PSD nu se dezmint și continuă să propună proiecte controversate. Doi parlamentari social-democrați au depus un proiect de lege care prevede ca asigurarea casei împotriva dezastrelor naturale, cum ar fi cutremure, inundații şi furtuni să fie obligatorie indiferent dacă aceasta este locuită sau nu.

"Persoanele fizice şi juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale; obligaţia se aplică indiferent dacă construcţia cu destinaţia de locuinţă este utilizată parţial sau integral în acest scop. În cazul construcţiilor cu destinaţia de locuinţă aflate în coproprietate sau care au părţi de uz comun, se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinţă în parte, indiferent dacă aceasta mai este utilizată sau nu în acest scop; în acest caz, prima de asigurare se plăteşte pentru fiecare locuinţă în parte", se arată în inițiativă.

Un alt articol face referire la imobilele cu risc seismic clasa I.

"Locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru dezastre naturale prin contracte PAD, până la data recepţiei efectuate la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor", potrivit proiectului PSD.

În prezent, proprietarii au obligația să încheie asigurări împotriva dezastrelor naturale în limita sumei de 20.000 euro pentru locuințe de tip A și 10.000 euro pentru locuințe de tip B, cu o valoare a primei de 20 euro, respectiv 10 euro.