Printr-un proiect pilot, realizat de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, persoanele aflate în carantină și izolare la domiciliu timp de 14 zile vor fi dotate cu brățări și holtere care le vor monitoriza starea de sănătate.

Dacă, de exemplu, o persoană face febră, acest lucru va fi semnalat imediat. Asta în condițiile în care aceste persoane nu au simptome și sunt izolate doar ca măsură de precauție. În timp ce oamenii aflaţi în carantină sunt păziţi de autorități, în cazul celor izolaţi la domiciliu, brățările vor transmite în timp real localizarea acestora.

"Aceste brățări și aceste holtere dau în timp real datele privind starea acestor persoane, inclusiv temperatura. În cazul celor care sunt în izolare, ne dau și locația lor, și atunci ne vor spune dacă stau acasă sau pleacă aiurea prin mall-uri sau prin piețe", a declarat secretarul de stat Nelu Tătaru pentru HotNews.ro.

Proiectul va fi aplicat, pentru început, doar în București, deoarece aici este "cea mai mare aglomerare urbană", a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru. Proiectul ar urma să fie extins, ulterior, la nivelul întregii țări.

În acest moment, autoritățile au la dispoziție 350 de astfel de echipamente, iar până la finalul săptămânii urmează să mai vină încă 500, spune Nelu Tătaru. În următoarele săptămâni, capacitatea va ajunge la 3.000 de brățări.

"În momentul acesta este un proiect pilot pentru București, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1 - cei care ne dau aceste holtere sau aceste brățări. În momentul în care se încheie 14 zile, le mutăm la alte persoane și tot așa. Momentan avem 350, vor mai veni încă 500 până la finalul săptămânii. Numărul lor va crește, în următoarele săptămâni, până la 3.000. Bucureștiul fiind cea mai mare aglomerație urbană începem cu el, iar în măsura în care găsim colaborare, putem extinde la nivelul întregii țări. Vom centraliza toate aceste informații și vor ajunge și la minister", a precizat Nelu Tătaru.

La nivel naţional, avem 52 de persoane în carantină și peste 11.000 în izolare la domiciliu.