O inițiativă legislativă a fost depusă la Senat pentru modificarea legii privind indemnizația de creștere a copilului. Proiectul prevede acordarea unor indemnizații pentru bunicii care au grijă de nepoți după ce mamele se întorc la serviciu înainte de vârsta de 2 ani a copilului.

Primarii nu au reușit să-și țină promisiunile de a construi mai multe creșe și grădinițe. Astfel că mamele sunt nevoite să apeleze la bunicii copilului care ar putea avea grijă de el. Inițiativa legislativă depusă la Senat prevede acordarea unei indemnizații bunicilor care au grijă de nepoți până la vârsta de 3 ani, când merg la grădiniță. Aceasta ar fi egală cu indemnizația de inserție a mamei, adică 650 de lei. Această indemnizație nu o anulează pe cea obținută de mame și nu este impozabilă. Inițiatori sunt senatori și deputați de la PMP, PNL, UDMR, Pro România.

Pe perioada acordării stimulentului de inserție, oricare dintre buni beneficiază de această indemnizație, dacă se află în relații de rudenie firească sau de adopție cu nepotul/nepoata, are acordul părinților copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia.

Dacă proiectul va fi adoptat, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar fondurile necesare să fie alocate din bugetul Ministerului Muncii. Bunicii trebuie să facă cereri la primăriile de care aparțin.

Proiectul nu are nicio prevedere care să se refere la familiile care nu au bunici în viață.