Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a stabilit noi proceduri, clare şi transparente pentru înscrierea în şcolile din Capitală. Astfel, elevii din București vor fi înscriși în clasa pregătitoare în ordine alfabetică, iar învățătoarele vor fi trase la sorți. ISMB vrea să evite, în acest mod, listele interminabile doar pentru anumite învățătoare și nemulțumirile părinților.

Totodată, fiecare şcoală din Capitală va trebui să aibă criterii clare de înscriere a elevilor la clasa pregătitoare, pe care să le trimită spre aprobare la inspectorat. Inspectorii vor trimite recomandare în toate instituţiile de învăţământ prin care le cer acestora să facă înscrierea în mod transparent.

”În metodologie nu scrie nicăieri că elevul trebuie înscris la o anumită învățătoare, noi vorbim de o cutumă care s-a împământenit. Printr-o recomandare, noi le punem în vedere școlilor să respecte legea. Vom trimite în școli o notă cu titlu de recomandare prin care să le punem în vedere școlilor că trebuie să aibă înainte de prima etapă de înscriere la învățământul primar o procedură clară, transparentă, cu niște criterii bine stabilite de repartizare la clasă. Școala are libertatea să își creeze procedura de înscriere punând criteriile pe care le discută și pe care le aprobă în Consiliul de Administrație. Că e alfabetică, că e prin tragere la sorți, cum vor ele”, a declarat pentru HotNews Maria Manea, inspector școlar adjunct la ISMB.

Ea mai spune şi că inspectorii școlari vor merge în școli să verifice în ce măsură a fost respectată procedura aprobată.

”Noi le dăm câteva exemple de criterii pe care le-am avea în vedere, inclusiv am spus că le recomandăm ca și repartizarea învățătorilor la clasă să fie făcută tot prin tragere la sorți. Școlile trebuie să facă această procedură de înscriere în scurt timp și să obțină avizul de legalitate de la ISMB pentru ea. Noi după aceea vom merge în școli și vom vedea în ce măsură a fost respectată această procedură. De exemplu, le cerem copiii în ordine alfabetică și vedem dacă înscrierea s-a făcut alfabetic”, a mai spus Maria Manea.

Inspectoratul susține că dacă școlile nu vor avea proceduri clare și transparente, își vor asuma răspunderea directorul și consiliul de administrație.

Urmează ca Ministerul Educației să aprobe metodologia şi calendarul înscrierii în clasa pregătitoare, care de obicei începe în luna martie.