După decizia Consiliului General al Municipiului București privind construcția în Sectorul 4 a stației de distrugere a deșeurilor municipal, Primăria Sectorului 4 convoacă un referendum în sector. Oamenii se tem că mega incineratorul le va afecta sănătatea prin poluare. În plus, edilul Daniel Băluță îi va convinge și pe alți primari din jurul sectorului să organizeze referendum.

„Sectorul 4 susține toate investițiile publice de anvergură, mai ales cele derulate cu bani europeni. În cauza de față, discutăm despre un proiect în valoare totală de 600 de miloane de lei, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), necesar pentru dezvoltarea orașului și totodată obligatoriu în procesul de management al deșeurilor.

Dincolo de poziția firească a consilierilor locali, a consilierilor generali sau a primarilor din Capitală, singurii care pot să decidă sunt cetățenii. De aceea, primarul Daniel Băluță a hotărât demararea procedurilor necesare pentru organizarea unui referendum local în Sectorul 4 privind acest subiect extrem de important”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4.

Decizia e numai a oamenilor! Da, trebuie să punem în aplicare directivele europene în privința managementului deșeurilor. Da, municipalitatea trebuie să caute soluții tehnice pentru a gestiona în mod corect acest aspect deosebit de important pentru sănătatea familiilor noastre. Da, investițiile în acest domeniu sunt obligatorii! Dincolo de toate acestea însă, oamenii sunt cei care trebuie să decidă în cunoștință de cauză ce este bine pentru ei. De aceea, în cursul lunii septembrie, voi începe procedurile pentru declanșarea unui referendum local în urma căruia comunitatea noastră să decidă în privința amenajării în Sectorul 4 a stației de distrugere a deșeurilor ce nu pot fi valorificate. De asemenea, voi solicita Consiliului Județean Ilfov să declanșeze același fel de procedură și în localitățile învecinate cu Sectorul 4: Jilava, Berceni și Popești Leordeni, pentru că orice se întâmplă la noi, este important și pentru ei”, declară Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Consiliul General al Municipiului București ( CGMB) a adoptat un proiect care prevede că se aprobă Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti. Inițiativa aparține primarului general, Gabriela Firea și prevede o serie de investiții prioritare, printre care instalația de valorificare a deșeurilor municipale – proces în urma căruia va rezulta curent electric și energie termică pentru Capitală.