Întâlnirea dintre primarii Bucureștiului și reprezentanţii Guvernului s-a finalizat cu noi promisiuni ca și în luna ianuarie. Cu toate acestea, edilii Capitalei sunt mulțumiți pentru că “promisiunea este fermă”, iar primarii își vor recupera sumele de bani pierdute, care le-au dezechilibrat bugetele.

Din declarațiile primarului general reiese că bugetul nu a fost unul realist, încasările preconizate fiind mult mai mici. Întâlnirea nu a fost tensionată, spune Firea, ci tristă pentru că primarii au bani mai puțini.

"Ce s-a discutat acum, la întâlnire, nu reprezintă o păcăleală, sperăm să se întâmple aceste lucruri. Au fost luni în care nu s-a încasat ce era pe plan, asta este într-adevăr o certitudine, dar tocmai vorbeam că promisiunea este fermă, şi anume atât a doamnei premier, cât şi a domnului ministru de Finanţe Teodorovici astfel încât să se recupereze întreaga sumă care a dezechilibrat bugetele, în această situaţie ne aflăm", a declarat, marţi, Gabriela Firea, după întâlnirea de la Guvern a primarilor din Bucureşti cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

"Nu neapărat tensionată (discuţia - n.r.), dar destul de tristă, că nu e vesel să nu ai bani şi să nu poţi să plăteşti subvenţia la transportul în comun, la termoficare, la spitale... tristă, dar finalul totuşi eu spun că a fost bun, şi nu sunt un om care să se entuziasmeze aşa... Sperăm să fie bine aşa cum s-a promis la rectificare. (...) pe cash flow doar Primăria Capitalei are probleme şi au fost recunoscute şi de către Ministerul de Finanţe şi pe cash flow ne vom descurca cu ceea ce avem pe fila de plan".

La rândul său, Robert Negoiţă a spus că s-a reanalizat discuţia avută în luna ianuarie, când a fost semnat şi un document, însă lucrurile nu s-au derulat întocmai.

"Dar să lăsăm trecutul cum a fost, avem un angajament din partea doamnei prim-ministru şi din partea domnului ministru de Finanţe că sumele de care am fost vitregiţi în primele trei luni ale anului vor fi restituite la rectificarea bugetară. Pe cale de consecinţă, este un pas înainte, avem o promisiune, sperăm că lucrul ăsta se va şi întâmpla la rectificarea bugetară", a afirmat Negoiţă.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că primăriile au bugetele mult mai mici decât li s-a promis la începutul anului, aflându-se într-un ”faliment nedeclarat”. Firea a spus că s-a ajuns să nu poată fi asigurată funcţionarea curentă, iar facturile sunt ţinute neînregistrate pentru a nu se intra pe arierate. În schimb aruncă banii pe festivaluri inutile.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiai Municipiilor, a declarat, luni, că primăria pe care o conduce este într-o situaţia financiară deficitară, banii pe primele trei luni fiind furaţi de către Guvernul României.

”Banii pe primele trei luni au fost furaţi de către Guvern, primăriile sunt văduvite de acele sume”, a spus, luni, primarul Robert Negoiţă.

Întrebat dacă crede că problemele se vor rezolva, după discuţiile cu premierul Dăncilă şi ministrul Teodorovici, Negoiţă a spus: ”Avem un angajament de genul că o să rezolve această problemă, dar dacă acest angajament este la fel de credibil sau care va fi respectat la fel ca cei 60% care vor veni către primării....Au promis 60% şi respectarea programului de guvernare. Nu se respectă, este simplu: să plece acasă”.