Sâmbătă, Regina Elisabeta a II-a a anunţat că prinţul Harry şi Meghan nu vor mai utiliza titlurile de „alteţe regale” şi nu vor mai beneficia de fonduri publice. În replică, Harry s-a arătat dezamăgit de decizia bunicii sale.

„Speranţa noastră a fost de a continua să o slujim pe regină, Commonwealth-ul şi asociaţiile mele militare fără finanţare publică. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil. Am acceptat asta ştiind că nu schimbă cine sunt sau cât sunt de dedicat. Dar sper că vă ajută să înţelegeţi la ce s-a ajuns, că mă voi retrage din tot ceea ce am cunoscut vreodată pentru a face un pas înainte spre ceea ce sper că va fi o viaţă mai liniştită”, a spus prinţul Harry, care era al şaselea în ordinea succesiunii la tron.

Într-o înregistrare video publicată duminică pe contul de Instagram oficial al ducilor de Sussex, prințul Harry a spus că a luat decizia de a se retrage din casa regală britanică cu „o mare tristeţe”, dar pretinde că de fapt nu a avut de ales.

„Decizia pe care am luat-o pentru mine şi soţia mea nu a fost luată uşor”, ci după „luni de discuţii, care au urmat unor ani de provocări”, explică ducele într-un discurs susţinut în faţa invitaţilor la un dineu caritabil de la Londra.

„Regatul Unit este casa mea şi locul pe care îl iubesc. Asta nu se va schimba niciodată. Am crescut simțind sprijinul vostru și m-am uitat cum ați primit-o pe Meghan cu brațele deschise cand m-ați văzut că am găsit dragostea și fericirea la care am sperat toată viața mea. Știu, de asemenea, că mă cunoașteți suficient de bine după toți acești ani pentru a avea încredere în mine că femeia pe care am ales-o să-mi fie soție susține aceleași valori ca și mine. Și o face și este aceeași femeie de care m-am îndrăgostit. Amândoi facem tot ce putem pentru a ne îndeplini rolurile pentru această țară mândră. Odată ce Meghan și cu mine ne-am căsătorit, eram încântați, eram plini de speranță și eram aici să slujim. Din aceste motive, simt o mare tristeţe pentru că s-a ajuns la asta”, a afirmat Harry.

Potrivit acordului semnat săptămâna trecută, Harry va rămâne prinţ şi el şi soţia sa îşi vor păstra titlurile de duce şi ducesă de Sussex, dar nu vor participa la evenimente ceremoniale sau vizite regale. Acordul va intra în vigoare în primăvară.