Candidatul dreptei pentru Primăria Capitalei a câștigat un nou proces intentat Primăriei București. În urma acestuia, ridicarea unor construcții pe malul Lacului Floreasca a fost suspendată.

"Tribunalul București a suspendat autorizația de construire emisă pe malul Lacului Floreasca (str. Moeciu nr. 1) și PUZ Inel Median în ceea ce privește malul Lacului Floreasca.

Acțiunea a fost inițiată de Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco-Civica, Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului și Asociația Orașul Verde împotriva Consiliului General, al Primăriei Generale, a Primarului Sectorului 1 și a beneficiarilor autorizației (dosar 8656/3/2020).

În anul 2013 Sorin Oprescu a propus și Consiliul General a votat un PUZ pentru inelul median în zona de nord. A fost un pretext pentru a mări coeficienții urbanistici pe mai multe terenuri adiacente, inclusiv pentru a transforma spații verzi în construibile. Fâșia de spațiu verde de protecție a Lacului Floreasca a fost redusă de la 50 m la 10 m pe unele porțiuni.

Schimbarea destinației spațiului verde, adică trecerea din spațiu verde în construibil, este ilegală. Acesta a fost principalul motiv invocat de asociații.

Primarul Sectorului 1 a emis autorizație de construire la 10 metri de Lacul Floreasca în baza PUZ-ului.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, dar este executorie. Beneficiarii autorizației trebuie să suspende imediat lucrările de construire.

Este procesul cu numărul 168 câștigat de Asociația Salvați Bucureștiul în chestiuni de mediu, urbanism, construcții, patrimoniu construit.", scrie Nicușor Dan pe pagina de Facebook.