Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a dat aviz de oportunitate pentru construirea unui cartier de blocuri de până la 12 etaje pe terenul fostei fabrici Frottierex, aflat între bulevardul Lacul Tei, bd. Barbu Văcărescu și strada Ramuri Tei. În zona respectivă se găsesc majoritar case, înălțimea maximă fiind de 5 etaje. Vecinii cer Primăriei Capitalei să nu aprobe cartierul de blocuri, potrivit Hotnews.ro.


Potrivit unui plan urbanistic zonal aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, compania Frottierex dorește să construiască un cartier rezidențial cu 6 blocuri de 12 etaje, 4 de 8 etaje, 3 blocuri de 5 etaje și două de 2 etaje. Terenul are o suprafață de 27.361 mp. Proiectant este Wing Promo.Vecinii care locuiesc în casele aflate între bd. Lacul Tei și strada Ramuri tei, pe străzile Fibrei și Turnul Eiffel cer Primăriei Capitalei să nu aprobe proiectul imobiliar.”Conform Planului Urbanistic General terenurile mai sus menționate se află în subzona M3 – subzona mixtă cu clădiri având înălțimi maxime de P+4E. Regimul tehnic prevede un procent maxim de ocupare a terenului – POT de 60% și un coeficient maxim de utilizare a terenului - CUT de 2,5 mp ADC/ mp teren. PUZ pus în dezbatere prevede construirea a 6 imobile cu regim de înălțime S+P+12E și a 4 imobile cu regim de înălțime S+P+8E, cu un CUT de 3 mp ADC/ mp teren, ce depășește valorile reglementate. Subsemnații, proprietari ai locuințelor din imediată vecinătate a imobilelor menționate mai sus, prin prezența, va aducem la cunoștință că ne opunem ferm oricărei derogări prin PUZ, față de regimul maxim de înălțime prevăzut de PUG pentru Municipiul București prelungit în anul 2015, și anume P+4E. Zona în care se dorește ridicarea celor 10 blocuri cu regimuri de înălțime semnificativ mai mari față de cel specificat în PUG este una eminamente de locuințe individuale cu regim de înălțime maxim de P+3, respectiv locuințe colective mici cu regim de înălțime P+5Er/ P+5E”, se arată într-o adresă trimisă de vecini Primăriei Capitalei.

Vecinii mai susțin că străzile Fibrei si Turnul Eiffel, care practic vor deservi cartierul de blocuri, au câte un fir pe sens și nu vor face față unui trafic intens.”Infrastructură rutieră adiacentă (Străzile Fibrei și Turnul Eiffel) nu a fost proiectată pentru volumul de trafic anticipat de PUZ propus în dezbatere. Astfel, faptul că 3 din cele 4 cai de acces către ansamblul de locuințe sunt prevăzute din străzile Fibrei și Turnul Eiffel, va duce la blocarea completă a celor două străzi. În plus, subliniem că prospectul străzii Fibrei este de 10 m (carosabil 7m + trotuare 3m), parcarea și bandă de manevră aferentă acesteia fiind construcții private, ce nu contribuie la defluirea traficului pe stradă Fibrei, al cărei carosabil rămâne cu 2 fire în PUZ. Solicităm astfel să ni se pună la dispoziție studiul de însorire și studiul de trafic aferente”, se mai arată în adresa transmisă Primăriei Capitalei.

Țesătoria Frottierex și-a încetat activitatea în toamna anului 2019, fiind ultima unitate funcțională a fostei Întreprinderi Textile Suveica, înființată în 1893. În august 2018, acționarii Frottierex au aprobat cesionarea întregului pachet de acțiuni al societății contra unui preț de 12,5 milioane euro, către Dezvoltatorul imobiliar cu capital turc Caba Group, potrivit Profit.ro.