Aflat la Iași pentru a comemora Unirea Principatelor Române, premierul Orban a ținut un discurs în care le-a făcut o serie de promisiuni moldovenilor. Printre cele mai importante, începerea lucrărilor la Autostrada Unirii, precum și investiții serioase în regiune.Ludovic Orban a transmis că în aproximativ doi ani ar putea începe lucrările efective la Autostrada A8, după realizarea studiilor de fezabilitate, obținerea avizului de mediu și lansarea licitației pentru proiectare.

"Moldova a fost nedreptățită în ultimii 20-25 de ani. Dacă analizăm investițiile realizate în Moldova vom vedea că resursele alocate nu au fost niciodată suficiente. Obiectivul nostru principal e acela de a pune bazele unor investiții serioase în Moldova. Nu noi suntem cei care am inventat un PPP (Parteneriat Public - Privat n.r.) care să tragem de timp și i-am pus pe unii care nu se pricep să se ocupe.

Marți în ședința de Guvern vom adopta OUG prin care punem capăt PPP şi vom muta la Ministerul Transporturilor obligaţia de a gestiona acest proiect. Vrem ca Autostrada Moldovei să fie finanțată de exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE.

Circulă pe piață fake-news-uri. Vrem ca Autostrada Moldovei să fie finanțată de exercițiul financiar multianual 2021-2027 al UE. Autostrada Unirii şi autostrada Sibiu – Piteşti sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice şi la reţeaua de transport europeană. Am prevăzut să asigurăm modernizarea căii ferate a reţelei principale a căii ferate care traversează Moldova, prin achiziţionarea celei mai moderne tehnologii.

Nu se poate dezvoltare fără investiții! Orice investitor care vrea să investească în România va fi invitat de noi să analizeze și investiția posibilă într-un județ din Moldova.


Avem ajutorul de stat prin care vom asigura un ajutor mai mare pentru investitori, ca să ne asigurăm că vor alege acea locaţie.

Dezvoltarea Moldovei e importantă pentru fiecare dintre dumneavoastră, dar și pentru frații noștri de peste Prut. Să nu uităm niciodată că avem o responsabilitate față de ei, pentru a asigura drumul Basarabiei spre Europa, care în mod obligatoriu trece prin România.

Îi invit pe toți aceia care cred că adevărat că România merită un drum spre recunoaștere internațională să fie foarte atenți la tot ce vor vota de acum înainte, să nu se mai lase păcăliți de minciuni, fake-news-uri, să judece cum au fost tratați". Acestea sunt declarațiile făcute de prim-ministru la Iași.Premierul a fost la ceremonii alături de Președintele Klaus Iohannis și toți membrii Guvernului Orban.