După ieșirea din autoizolarea de 14 zile, premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă pentru a aduce explicații suplimentare privind noile măsuri luate de Guvern pentru gestionarea crizei coronavirus.

Premierul a vorbit și despre prevederile celei de-a treia ordonanțe militare, care va fi publicată astăzi și se va aplica începând de mâine, 25 martie.

„După emiterea ordonanței militare 3, vom impune restricția și între orele 6 și 22. Cetățenii vor avea posibilitatea să iasă din casă pentru a merge la muncă, pentru a face cumpărături necesare, pentru a face analize medicale urgente, se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, pentru plimbarea animalelor de companie.

Cu privire la persoanele peste 65 de ani: sunt cei mai vulnerabili, pentru a-i proteja, se va institui această interdicție de a ieși de la domiciliu, dar nu pe toată perioada zilei. Va exista un interval în care să se poată deplasa pentru a-și cumpăra ce au nevoie, pentru plimbare.

Ne facem un obiectiv ca aceștia să poată fi serviți aproape exclusiv în acest interval, la magazine.

Fac un apel la români să fie responsabili și să respecte recomandările medicilor.”, a declarat premierul.

Conform premierului, instituțiile statului continuă eforturile de achiziție a echipamentelor medicale de protecție pentru cadrele din spitale.

Achiziția de echipamente de protecție, de măști de ochelari de mănuși, toate echipamentele de protecție.

În mod normal, conform legii ar fi trebuit să existe stocuri strategice achiziționate din timp. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau zero. Facem tot ce e omenește posibil să achiziționăm. Am avut n contracte, n oferte, care nu au putut fi încheiate.

De exemplu, ca să luam 80 de mii de măști din Germania a fost nevoie de un ordin special de la ministrul sănătății de acolo. Trebuie să intervenim diplomatic pe toate căile disponibile.”, a mai afirmat Orban.