Premierul Ludovic Orban și-a cerut, din nou, scuze pentru că a ȋncălcat chiar el regulile promovate de Guvernul pe care ȋl conduce și a promis că va încerca să se lase de fumat, fiind conștient de efectele nocive asupra sănătății, cu atât mai mult cu cât fumează de 40 de ani.

Invitat ȋntr-o emisiune la Digi24, Premierul a comentat fotografia intens dezbătută în spațiul public în ultimele zile – a spus că a fost o greșeală pe care și-o asumă și de care îi pare rău, în primul rând pentru că știe că ar fi un exemplu negativ pentru tinerele generații.

Întrebat ce a înțeles că i-au reproșat oamenii, după apariția acelei fotografii în spațiul public, premierul a spus: „Faptul că am încălcat regulile. Faptul că deși am promovat purtarea măștii, în momentul respectiv nu purtam mască, faptul că am fumat în spațiu închis”.

Suntem oameni, mai greșim, mi-am cerut scuze, important este să recunoști greșeala și să încerci să o îndrepți, a spus premierul Ludovic Orban, luni seara, la Digi24. Am greșit, am plătit, sunt dispus să plătesc pentru orice greșeală, a mai afirmat premierul, care a explicat că are o muncă istovitoare, de câte 15-16 ore pe zi, și pentru un fumător înrăit este greu să nu aibă la îndemână un loc special amenajat, așa că „te mai scapi, e greu să te controlezi tot timpul”, a spus Ludovic Orban.

„Reflectez la o soluție să mă las de fumat, am fumat destul 40 de ani, cred că cel mai mult s-ar bucura familia mea”, a mărturisit șeful executivului. El a povestit că a mai avut tentative să se lase de fumat și chiar a reușit timp de un an, însă la eclipsa din Soare din 1999 a avut ideea să fumeze o țigară și așa s-a reapucat.

„Ar trebui să ia amendă toți cei care încalcă legea”, crede premierul, care e de părere că amenda trebuie să fie cu atât mai mare cu cât funcția pe care o ocupă respectiva persoană e mai mare.

„Nimeni nu e mai presus de lege, oricine greșește trebuie să plătească, eu nu fac parte dintre aceia care să facă în mod ostentativ pledoarie pentru nerespectarea regulilor. Tot timpul când am apărut, am apărut cu mască. (...) Alții în schimb, o fac în mod ostentativ (...) crezând că sunt deasupra legii”, a spus Ludovic Orban făcând aluzie la unii adversari politici din Parlament care nu au purtat mască în mod deliberat.

De altfel, el a subliniat că fotografia în care fuma la Palatul Victoria a fost promovată asiduu de PSD, care s-a folosit de ocazie pentru a-i cere demisia. „Orice formaţiune politică foloseşte această ocazie ca să atace un adversar politic, dar, le atrag atenţia, să ridice piatra numai dacă sunt convinşi că nu au păcătuit. Dacă stau şi mă uit la PSD nu prea are cine să ridice piatra, iar piatra pe care o ridică, cu siguranţă, nu mă nimereşte pe mine, atunci când vine din partea PSD”, a afirmat Ludovic Orban.

Le spun tuturor tinerilor: Așa nu!

„Regret ce s-a întâmplat, mi-am cerut şi scuze am şi spus şi nu mi-am dorit să compar în acel ... gândiţi-vă că difuzarea acelei poze poate să aibă un efect negativ: eu, ca prim-ministru, fumez. Dacă poza e văzută de copii s-ar putea să mă folosească ca exemplu. Eu nu vreau să fiu un astfel de exemplu. Aşa nu, le spun tuturor tinerilor care au văzut-o să nu se apuce de fumat dacă pot. Eu m-am apucat la 17 ani, fumez de 40 de ani. Sigur că mi-aş dori să pot să mă las de fumat şi o să încerc să mă las de fumat”, a promis Ludovic Orban la Digi 24.

„E mult mai simplu să nu te apuci de fumat decât să te lași de fumat” este mesajul pe care premierul îl transmite tinerilor.

Pe de altă parte, el a precizat că nu a făcut o anchetă pentru a afla cine a făcut poza care îl arată în timp ce fuma în biroul de la Palatul Victoria, înconjurat de mai mulți miniștri, care nici ei nu purtau mască și beau ceea ce părea a fi alcool.

„Nici nu mă interesează să fac o anchetă. Pe pe altă parte, am compărut într-o postură care nu era corectă, acel lucru poate mă face să fiu şi mai corect. Eu sunt un om corect, care respectă regulile. Se întâmplă în anumite ocazii să mai laşi garda jos. A fost o astfel de ocazie, era ziua mea. Eu nu am chemat pe nimeni de ziua mea, ei mi-au făcut o surpriză şi au venit, colegi, colaboratori apropiaţi, vă dați seama, nu puteam să nu îi primesc, să nu stăm de vorbă. Şi atunci când stăteam la masă discutam tot de problemele guvernului, tot de problemele cu care ne confruntăm, tot de deciziile posibile pe care puteam să le luăm”, a justificat premierul.

Întrebat dacă va fi ultima oară când face astfel de greșeli, premierul a răspuns zâmbind: „Eu sper că da”.