Comisia Europeană a publicat un mesaj în care arată încercările Chinei de a distribui informații false legate de epidemia de coronavirus.

Vicepreşedinta comisiei, Věra Jourová şi înaltul reprezentant al Politicii Externe, Josep Borrell, au prezentat o comunicare privind „Combaterea dezinformării legate de Covid-19”, în care actori externi ca Rusia şi China sunt numiţi şi blamaţi pentru rolul jucat în propagarea de ştiri false referitoare la coronavirus.

„Actorii străini și anumite țări terțe, în special Rusia și China, au desfășurat operațiuni de influență și campanii de dezinformare cu țintă precisă în UE, în vecinătatea sa și la nivel mondial”, se notează în comunicarea CE de miercuri.Numirea Chinei ca propagator al dezinformărilor vine după un scandal din Serviciul de Acțiune Externă, unde diplomații europeni au negat că ar fi nuanțat acuzații la adresa Chinei ca urmare a presiunilor făcute de Beijing.

„Dezinformarea în timpul pandemiei de coronavirus poate ucide. Avem datoria de a ne proteja cetățenii, sensibilizându-i cu privire la informațiile false, și de a denunța actorii responsabili de participarea la astfel de practici”, a spus Josep Borrell, șeful diplomației UE.

Borrell a sugerat miercuri că mai multe eforturi ar putea fi îndreptate către campaniile care provin din Extremul Orient.