Prefectul Capitalei a atacat tranzacţia imobiliară prin care Dragoş Emil Săvulescu urma să primească de la Gabriela Firea 7 terenuri din Parcul Verdi estimate la 50 de milioane euro. Banii ȋncă nu fost daţi, deşi decizia Consiliului General datează din septembrie anul trecut.

La ȋnceputul acestui an, Dragoş Săvulescu a fost condamnat la 5 ani de ȋnchisoare cu executare pentru transferuri imobiliare ilegale ȋn Constanţa. Ȋn 2018, el a intrat ȋn discuţii cu Primăria Capitalei ȋn calitate de mandatar de drepturi litigioase, dar şi de proprietar. Prin HCGMB 573/06.09.2018 privind achizitionarea a 7 terenuri şi Parcul Verdi aleşii locali au aprobat retrocedarea. 7 luni mai tȃrziu, Prefectura a anulat hotărȃrea, Săvulescu fiind dat ȋn urmărire generală. Dragoş Emil Săvulescu este cunoscut ca fost acţionar al Clubului Dinamo şi prieten cu Mazăre.

Istoria tranzacţiei

Dragoș și Geta Săvulescu, mama acestuia, au transmis anul trecut Primăriei Capitalei intenţia de vânzare a suprafeţei de 3,4 ha de parc, în calitate de "proprietari/mandatari". O parte din actualii proprietari erau în litigiu din 2015 cu Primăria, pe care o acuzau că i-ar fi împiedicat să facă uz de terenurile respective din parc prin faptul că acestea au statut de zone de spaţii verzi publice declarat de Primărie și, în consecinţă, nu poate fi construit nimic și nici nu poate fi restrânsă libera circulaţie prin parc.
În 2016, aceștia au câștigat în primă instanţă, la Tribunalul București, dreptul de a primi de la municipalitate despăgubiri în sumă totală de 660.000 euro plus dobânzi, reprezentând "contravaloare lipsă folosinţă pentru perioada noiembrie 2011-ianuarie 2015", la care se adaugă 2 euro/mp despăgubire pe perioada de menţinere a regimului juridic urbanistic actual al terenurilor. Apelul declarat în proces de către PMB a fost judecat în continuare la Curtea de Apel București.

Cinci dintre proprietarii reclamanţi sunt reprezentaţi în litigiu de către Geta Săvulescu, în calitate de mandatar. "În cererile transmise Municipiului București de către doamna Săvulescu Geta și domnul Săvulescu Emil Dragoș s-a precizat că, în cazul în care se va ajunge la o înţelegere între Municipiul București și proprietari, pentru achiziţionarea terenului ce face obiectul sentinţei, aceștia sunt dispuși să renunţe la sumele datorate de Municipiul București pentru lipsa de folosinţă", se menţionează în document. Drept urmare, anul trecut, Gabriela Firea a înfiinţat o Comisie municipală pentru analiza și identificarea soluţiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului București a terenurilor retrocedate către proprietari privaţi care sunt amenajate ca spaţii verzi sau locuri de joacă pentru copii. Comisia a propus întocmirea unui raport de evaluare a terenurilor vizate din parcul Verdi, pe baza căruia să se negocieze cu proprietarii.