După ce prețul măștilor sanitare și dezinfectanților a explodat în Italia, procurorii din Peninsulă au deschis o anchetă penală pentru fapte de ”speculă”. Şi în România există situaţii similare, însă autorităţile nu iau nicio măsură.

Pe Ebay Italia, un pachet de 50 de măști sanitare se vinde acum cu 69 de euro, deşi în mod normal costă 8 euro, scrie Corriere.

Procurorii din Milano, unul dintre orașele lovite dur de epidemie, au început o investigație in rem. Ei bănuiesc că mai mulți distribuitori de asemenea materiale au făcut stocuri uriașe, golind practic piața, iar apoi au pus în vânzare produsele la prețuri exorbitante pe internet. Iar mulți italieni plătesc din cauza panicii instalate în partea de nord a țării.

Faptele suspectate sunt pedepsite cu închisoare de la șase luni la trei ani și amenzi de până la 25.000 de euro, potrivit Codului Penal din Italia.

Şi în România distribuitorii au crescut cu până la 100% prețul la măștile sanitare, pe unele site-uri de comerț electronic. De exemplu, o firmă de pe portalul Emag vinde un set de 50 de măşti cu 499,99 lei. Asta înseamnă 10 lei bucata, dublu faţă de cât era înainte de începerea epidemiei. Oferta a devenit virală, iar internauţii îndeamnă la boicotarea acestor distribuitori.