Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat astăzi, Casa de tip familial „Sf. Ștefan”, din sectorul 1 al Capitalei.

Acest Centru oferă găzduire și asigură copiilor accesul, pe o perioadă determinată, la îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale şi includerii sociale. În prezent, aici locuiesc 23 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, proveniți din familii aflate în situații de risc.

Copiii au fost ghizii lui Klaus Iohannis. Ei i-au arătat spațiile în care locuiesc, învaţă și i-au cântat chiar şi colinde.


Preşedintele a spus despre Centrul Sf. Ştefan că este „bine organizat, curat, îngrijit, care oferă copiilor cazare, hrană, monitorizarea stării de sănătate, supraveghere permanentă și sprijin pentru a-și continua cu succes studiile, în unități de învățământ de masă”. El a reluat ideea desfiinţării orfelinatelor şi înlocuirea lor cu astfel de case, de tip familial.

"Președintele României, preocupat în mod constant de situația copiilor aflați în îngrijirea centrelor de plasament și caselor de tip familial din țară, își reafirmă, și cu această ocazie, susținerea pentru dezinstituționalizare și pentru înlocuirea orfelinatelor și a instituțiilor de plasament cu case de tip familial, concomitent cu asigurarea unor servicii integrate pentru copiii aflați în situații de risc.

Președintele Klaus Iohannis sprijină eforturile administrației publice și ale ONG-urilor cu activitate în domeniu care contribuie la îmbunătățirea condițiilor în care locuiesc și învață copiii din categoriile defavorizate.

Condițiile de trai și dezvoltare personală oferite de casa de tip familial „Sf. Ștefan” ar trebui să reprezinte normalitatea de care să se bucure toți copiii aflați în situații de risc - atât cei orfani, cât și cei ai căror părinți nu au resursele și capacitatea de a-i întreține", arată comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.