Președintele Klaus Iohannis a semnat, în această dimineaţă, decretele de numire pentru procurorii șefi ai celor trei parchete, propuși de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

În comunicatul Administrației Prezidențiale se arată că:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 20 februarie a.c., următoarele decrete:

• Decret pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;

• Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;

• Decret pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani”.

Decizia Preşedintelui vine deşi Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pe propunerea Gabrielei Scutea pentru funcția de procuror general și pe cea a Georgianei Hosu la DIICOT. Singurul care a fost avizat pozitiv de către CSM este Crin Bologa, propus pentru șefia DNA. Avizul CSM este însă consultativ.

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, a trimis propunerile către președinte însoțite de „o scrisoare oficială în care se precizează că își menține propunerile formulate, argumentat și motivat legal”.