Fostul şi actualul preşedinte al României au reacţionat negativ faţã de nominalizarea PSD a Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei. În vreme ce Traian Bãsescu o considerã “blestemul educaţiei”, Klaus Iohannis afirmã cã vrea sã se “lămureascã dacă e dorința domniei sale să meargă sau e dorința partidului”.

Tranşant cum îl ştim, Traian Bãsescu a comentat nominalizarea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei. Fostul şef al statului îşi intituleazã postarea “Ecaterina Andronescu, blestemul sistemului de educaţie românesc revine în guvern. În opinia lui, doi oameni au distrus sistemul de învăţământ în România: ministrul ţărănist Andrei Marga şi socialista Ecaterina Andronescu. Argumentul lui Bãsescu este cã cã doi “au prezervat locurile de muncă a mii de suplinitori şi dascăli incompetenţi şi au alungat inginerii din sistemul de învăţămând profesional.Azi vedem efectele. Nu mai avem forţă de muncă satisfăcător calificată. Cei doi, prin deciziile lor, au urmărit de fapt să avem cât mai mulţi absolvenţi de licee teoretice pentru a-i impinge către învăţământul superior cu plată, în universităţi de stat sau private. Politici ticăloase, care au ridicat analfabetismul funcţional al tinerilor absolvenţi la nivelul cel mai ridicat din Europa, decizii a căror cost îl plăteşte România, azi, când aducem forţă de muncă acceptabil calificată în alimentaţie publică, construcţii, şantiere navale, service-uri auto, etc., din ţări asiatice. Spre gloria definitivă a învăţământului românesc, Ecaterina Andronescu a fost renominalizată pentru funcţia de ministru la Ministerul Educaţiei Naţionale în condiţiile în care a făcut pulbere în calitate de parlamentar în Comisia de Învăţământ, chiar Legea 1/20011, Legea Educaţiei Naţionale. Oricum, după ce a fost extrem de critică la adresa lui Dragnea, incoruptibila Ecaterina Andronescu a sfârşit prin a-i linge ghetele stăpânului pentru un vremelnic post de ministru. Sper că profesorul Iohannis o va trimite înapoi la partid pe Ecaterina Andronescu”, a comentat Traian Bãsescu.

Ghinion, ghinion

Actualul preşedinte Klaus Iohannis preferã sã mai stea pe gânduri în privinţa numirii Ecaterinei Andronescu la conducerea Ministerului Educaţiei, cea care a ocupat pânã acum de trei ori aceastã poziţie.

„Am fost recent la Politehnică la un eveniment unde am participat cu plăcere. Neîntrebată, mi-a spus doamna Andronescu că nu va merge la minister, că lucrurile nu merg bine. Aflu cu surprindere că e propusă. Va dura până mă lămuresc dacă e dorința domniei sale să meargă sau e dorința partidului”, a comentat Iohannis.

El nu a dorit să spună dacă o consideră sau nu competentă pe Ecaterina Andronescu pentru această funcție. „V-am spus care e stadiul și când va fi altceva o să vă anunț”, a răspuns el la întrebarea unui jurnalist.

Interimatul la Ministerul Educației a fost asigurat de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene. „Se poate construi un alt interimat, până mă hotărăsc”, a concluzionat Klaus Iohannis.