Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European, a făcut, zilele trecute, o declarație surprinzătoare și anume că Scoţia ar fi primită în UE "cu entuziasm" dacă şi-ar obţine independenţa de Regatul Unit. El a mai spus că procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat, relatează Press Association, potrivit Agerpres.

Într-o intervenţie televizată, avută duminică la BBC, Tusk a declarat că se simte "foarte scoţian" după Brexit şi a adăugat că Scoţia ar fi tratată cu empatie dacă şi-ar căpăta independenţa şi ar căuta un loc la masa UE.

"Doresc să evit să spun un lucru prea brutal. Dar uneori mă simt de parcă aş fi scoţian - mă simt de parcă aş fi scoţian mai ales după Brexit. Dar în acelaşi timp, ştiu cât de importante sunt cuvintele suveranitate şi integritate în dezbaterea internă din Regatul Unit. Simt că nu este menirea mea să intervin", a declarat Tusk.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a manifestat intenţia de a adera din nou la Uniunea Europeană dacă Scoţia va ieşi din Regatul Unit. Oponenţii săi au avertizat-o că accesul în blocul comunitar nu este garantat.

Comentariile lui Tusk au apărut după ce un sondaj YouGov releva că 51% dintre scoţieni sprijină independenţa. Este pentru prima dată în cinci ani când se formează o majoritate ȋn acest sens. Totuşi, majoritatea scoţienilor intervievaţi au declarat şi că nu ar dori alt referendum pe această temă în 2020 sau 2021, ci abia peste cinci ani.

Tusk a vorbit pe larg despre sentimentele sale faţă de o Scoţie independentă şi despre gândurile sale cu privire la modul în care alte state membre ar putea reacţiona. "Din punct de vedere emoţional, nu am nicio îndoială că toată lumea de aici, de la Bruxelles, şi, mai general, în Europa, ar fi entuziastă. Dacă mă întrebaţi despre emoţii, cred că mereu veţi fi martorii empatiei", a spus el.

Însă, chiar dacă ţările UE ar primi Scoţia în blocul comunitar, Tusk a avertizat că rămâne în continuare procesul de aderare pentru orice ţară care vrea să facă parte din UE. "Dacă, să spunem, se întâmplă ca Scoţia să devină independentă, atunci avem nevoie de procesul obişnuit. Va fi un nou proces" de integrare în Uniunea Europeană, a explicat el.

Tot ȋntr-o intervenţie la BBC, ministrul de externe britanic Dominic Raab a sugerat că ţări membre ale UE care se confruntă cu mişcări separatiste ar putea să fie împotriva aderării Scoţiei la UE. "Date fiind tendinţele secesioniste, separatiste din Spania, Franţa, Italia, nu sunt sigur că liderii europeni, nemaivorbind de cei de aici, din Regatul Unit, ar saluta cu adevărat acest tip de discurs", a apreciat el.

Press Association mai aminteşte și că la referendumul din 2016 din Regatul Unit pe tema Brexit-ului, 62% dintre alegătorii scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.