Ca pe vremuri la cozile la carne. Sute de persoane vârstnice au format joi cozi de la 5 dimineața la sediul Direcției de Asistențǎ Socialǎ sǎ prindǎ un loc la excursiile gratuite ȋn Grecia anunțate de primǎrița Capitalei. Puțin mai era sǎ se revolte pentru o condiție pusǎ și necomunicatǎ de Primǎrie. Luni aglomerația va fi și mai mare pentru cǎ Firea a anunțat o reducere a bugetului.

“Nu e pentru cine se potrivește, ci pentru cine se nimerește”, spune o vorbǎ din batrâni. Deși a vrut sǎ-i plimbe gratuit pe simpatizanții PSD, anunțul cǎ joi ȋncep ȋnscrierile pentru excursii ȋn Grecia a declanșat pofta bucureștenilor pentru pomeni electorale. Gabriela Firea a anunțat cǎ 1.000 de pensionari, de peste 50 de ani, vor putea pleca ȋn Grecia, ȋntr-o excursie de opt zile pe bani publici. Pe semne cǎ Firea i-a luat ȋn calcul și pe tinerii pensionari de la MAI, știut fiind cǎ pensia se mǎnâncǎ de la 60 de ani ȋn sus.

Ȋncǎ de dimineațǎ, un anunț i-a enervat la culme pe seniori. Ei au fost anunțați cǎ este nevoie de o adeverințǎ medicalǎ care sǎ ateste cǎ omul poate face deplasarea liniștit. Desigur, aceastǎ condiție nu fusese anunțatǎ pe site, așa cǎ nimeni nu avea adeverințǎ medicalǎ. De teama unei revolte, dosarele au fost acceptate fǎrǎ adeverințe, cu promisiunea cǎ acestea vor fi aduse zilele urmǎtoare.

Doar cei care au venit cu noaptea ȋn cap au reușit sǎ fie pe listele cu excursioniști. Ei povesteau cǎ funcționarii le-au reproșat cǎ sunt criticați și cǎ nu se bucurǎ destul de faptul cǎ vor pleca gratis. “Așa e, suntem milogi”, povestea o femeie. Se vede cǎ nu i-a picat prea bine reproșul funcționarei, cǎ s-a lansat sǎ o critice pe Firea. “Se dǎ mare creștinǎ, are icoane pe toți pereții. Un bun creștin nu se laudǎ cu așa ceva. Face totul cu modestie”, bombǎnea ea. Rumoare s-a produs și la anunțul unui funcționar care le-a spus cǎ numai 250 de dosare se vor primi joi, restul sǎ vinǎ luni. Oamenii au devenit suspicioși. Mulți spuneau cǎ vineri vor fi primite doar dosarele PSD-iștilor. Ca sǎ prindǎ un loc pe liste, oamenii trebuie sǎ aibǎ un venit brut de cel mult 1.900 de lei și sǎ aibǎ buletin de București de cel puțin un an. Transportul se va face cu autocarul, cazarea ȋn camere cu 2 paturi și vor primi 3 mese pe zi.

Inițial, Primǎria a anunțat un buget de 2 milioane de lei, dar Firea a revenit și a spus cǎ va cheltui 1.435.000 lei.

Ȋnscrierile continuǎ la sediul din Strada Constantin Mille nr. 10, de luni pânǎ joi, ȋntre orele 10:00-16:00.

Pe rețelele de socializare se spune cǎ oamenii din alte orașe dau târcoale primǎriilor sperând cǎ edilii au copiat modelul Firea. Unii spun cǎ primarii sunt chiar luați la rost cǎ nu le oferǎ excursii mǎcar la mǎnastirile din țarǎ.