Atât rețeaua națională, airly.eu, cât și rețelele independente de monitorizare a calității aerului, precum platforma aerlive.ro, au înregistrat o poluare record în Bucureşti duminică noapte.

Poluarea cu PM2,5, adică praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, a depăşit limitele maxim admise cu 900-1000%. Iar PM10, particule mai mari de praf, a depăşit limita cu aproape 800%.


„Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. Arderile necontrolate din București și județul Ilfov, au fost sesizări la 112, am avut discuții cu ISU, în afară de incendiul semnalat la 12 noaptea la Gara de Nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație și gunoaie din cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Am avut valori ridicate. Creșterile au început la 21:00, cu vârful către 4 dimineață, scăzând către primele ore ale zilei. Acum avem valori de intrare în normalitate ale aerului, cu depășiri încă de PM10”, a declarat Ministrul Mediului, Costel Alexe, într-o conferință de presă.

El a afirmat că poluarea nu s-a datorat doar acestor factori.

„Avem și noi suspiciuni de activități industriale în Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a subliniat ministrul.

El a adăugat că în județul Ilfov sunt 46 și în București 69 de firme autorizate pentru procese de ardere.

„Până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de poluare”, a subliniat Alexe.

Potrivit măsurătorilor făcute până acum, principalele surse de poluare din Bucureşti sunt: traficul (peste 50%), încălzirea termică, centralele de apartament, industria din jurul orașului, gropile de gunoi, șantierele care nu respectă normele.