Consultările cu partidele parlamentare pentru nominalizarea unui nou prim-ministru au început deja la Cotroceni. Liberalii l-au nominalizat din nou pe liderul Ludovic Orban, iar propunerea PSD a fost Remus Pricopie.

După consultări, Ludovic Orban a declarat că „Propunerea de premier este subsemnatul, Ludovic Orban”. Acesta a mai spus că, începând de săptămâna viitoare, “PNL va avea negocieri cu partenerii din Parlament pentru a stabili o strategie pentru declanșarea alegerilor anticipate”.

„Luni vom avea o ședință a BEX în care vom lua o decizie privitoare la componența guvernului și a programului de guvernare. Constituția e foarte limpede, președintele are atributul constituțional de a numi prim-ministrul. Președintele decide persoana candidatului pentru funcția de prim-ministru”, a spus Orban.

PSD vrea Guvern cu PRO România

PSD a subliniat în fața șefului statului că, împreună cu partidul lui Victor Ponta, are majoritate pentru a-și impune în Parlament propriul guvern.

„Așteptăm decizie președintelui României și o să venim cu decizia PSD, am convocat deja colegii mei de partid, luni, într-o ședință. PSD are un plan comun cu Pro România.

Eu consider că... am luat act din presă de autopropunerea domnului Orban de a fi din nou prim-ministru după ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moțiune post-decembristă. Nu știu cât este de legală tot propunerea domnului Orban de a fi desemnat prim-ministru. Vom vedea, nu sunt specialist în Constituție. Cu certitudine vom cere lămuri până se va ajunge la un vot în Parlament.

Domnul Orban dovedește în continuare că nu iese din logica abuzului de putere și, mai nou, din logica ordonanțelor date noaptea fără avize și a încălcării Constituției. Domnul Orban ar trebui să respecte Parlamentul și legile țării, mai ales Constituția.

Domnul profesor Pricopie chiar este o propunere serioasă și președintele României a luat act de propunerea noastră. Momentan, decizia aparține președintelui România. Președintele decide cât de scurtă sau lungă este această criză guvernamentală.

PSD este de acord cu orice variantă (de alegeri, n.red.), respectând legea și Constituția. Eu cred că sunt un pic cam devreme aceste discuții (ca alegerile locale să fie în același timp cele anticipate, n.red.). N-am avut discuții nici cu domnul Orban, nici cu absolut nimeni.”

De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că ia în calcul o sesizare la CCR dacă președintele Iohannis îl va propune prim-minstru tot pe Ludovic Orban.