PNL a ajuns la 45% intenție de vot pentru alegerile parlamentare, conform ultimului sondaj IMAS, comandat de Europa FM.

Creșterea Partidului Național Liberal este una semnificativă, dacă ținem cont de faptul că ȋn noiembrie 2019 avea 39%. Iar acest ultim sondaj este realizat în perioada 4 – 18 decembrie 2019. Cel mai probabil, ascensiunea liberalilor se datorează rezultatelor bune ale Guvernului Orban. Vorbim despre o excepție de la regulă, având ȋn vedere că, de regulă, guvernarea erodează ȋncrederea ȋn partidele aflate la putere.

PSD rămâne pe locul doi în topul preferințelor românilor. Ȋn decembrie avea 18,5%, în scădere față de luna noiembrie, când înregistra 21,3%.

Țot ȋn scădere este și USR. Dacă ȋn noiembrie 2019 acumulau 12,6%, cu doar o lună mai târziu, au ajuns la 11,5%. Partenerii de alianță ai USR se află și ei în scădere. 3,5% dintre cei intervievați de IMAS au declarat că ar vota PLUS, față de 5,6% în noiembrie.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, alte două partide ar mai trece pragul. Este vorba despre formațiunea condusă de fostul Premier, Victor Ponta, Pro România, cu 6,4% și UDMR, cu 5%.Sodajul a fost realizat pe un eșantion de 1.011 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroarea de eșantionare este de ± 3,1%. Pentru realizarea acestui Barometru Europa FM s-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).