Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2 și candidatul susținut de PSD la Primărie, a declarat că plănuiește să decupleze sectorul de la sistemul de ȋncălzire centralizată. Invitat ȋn studioul PSNews, el a spus că vrea să introducă centrale de cvartal „de ultimă generație, cu randament foarte mare”.

„O să încep acest proiect pilot legat de centralele de cvartal care să înlocuiască sistemul de încălzire centralizat. Nouă, în Sectorul 2, ne vine agentul termic de foarte departe, de la CET Sud, pe niște țevi nereparate de foarte mult timp. Sunt foarte multe pierderi și este un grad mare de ineficiență.

CET-ul nu ține de Primărie, ține de Guvern. Acolo sunt mari probleme în furnizarea agentului termic. Centralele de cvartal trebuie să fie amplasate în toate punctele termice din sector.

Acolo se pune o centrală care deservește 5-6-7 blocuri adiacente. Nu mai este distanță de transport. Aduci o centrală de ultimă generație cu randament foarte mare și practic creezi o rețea nouă. Te decuplezi de la rețeaua nemodernizată, veche, a RADET-ului”, a explicat Dan Cristian Popescu.

Întrebat cât ar dura această investiție, viceprimarul Sectorului 2 face comparație între repararea magistralelor cu contorizarea CET și aceste centrale, diferența fiind de 14 ani.

„Este foarte simplu. Să repari toate magistralele cu contorizarea CET-ului durează 15 ani. Aceste centrale pot fi amplasate într-un an, doi, cu toate avizele, cu toate proiectele și cu tot. Este altceva, lucrezi pe altceva. Lucrez pe o zonă foarte mică și voi instala câteva centrale pilot după care vom face diferența de eficiență și vom porni pe scară largă pentru a instala astfel de centrale.

Nici nu mai este vorba despre cost. Este vorba despre a primi sau nu un serviciu.

Căderea totală a țevilor este iminentă. O spun de câțiva ani că nu o să mai dureze mult. Primim destule sesizări, bineînțeles. Vorbim deja nu numai de un cost, pentru că, clar s-ar reduce costul, vorbim și de un serviciu de calitate pentru că astăzi nu se mai primește apă caldă sau căldură”, a mai spus viceprimarul.