Până în prezent, 56.170 de companii și peste 55.000 de persoane fizice autorizate și-au exprimat dorința de a beneficia de facilitatea oferită de stat prin plata șomajului tehnic pe perioada crizei COVID.

"Sunt 56.170 de companii care, până la ora la care intrăm în şedinţa de Guvern, au solicitat şomaj tehnic pentru un număr de 459.000 de angajaţi, respectiv peste 55.000 de cereri de la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, sportivi care lucrează pe contract de activitate sportivă şi alte categorii care desfăşoară activităţi pe baza unor relaţii contractuale, altele decât contractele individuale de muncă care sunt acoperite de fondurile de la ANOFM", a anunțat Ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Conform precizărilor premierului Ludovic Orban, există deja banii disponibili și, în scurt timp, se va începe efectuarea plăților.

"Puteţi deja să faceţi plăţi. Aveţi disponibil în fondul de şomaj, până la rectificarea bugetară, şi să aducem în completare transferurile de la bugetul de stat", a transmis prim-ministrul Ludovic Orban.

Un nou proiect de ordonanță pus pe ordinea de zi a ședinței executivului, prevede oferirea de sprijin și pentru alte categorii, printre care avocații și notarii.

"Mă refer la avocaţi, notari, executori judecătoreşti cu activitate întreruptă total sau parţial, respectiv angajaţii cooperativelor meşteşugăreşti de consum, oamenii care au subliniat impactul pe care criza îl are asupra activităţii lor şi care ne solicită să îi avem în vedere pentru sprijinul guvernamental oferit", a explicat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a menţionat că proiectul de OUG va clarifica şi situaţia pensionarilor care desfăşoară activităţi în domenii ale economiei afectate de actuala criză.