Pandemia cauzată de noul coronavirus readuce în atenție controversa privind obligativitatea vaccinării. În ultimii ani, rata vaccinării la nivel național a scăzut sub limitele recomandate de OMS pentru evitarea izbucnirii unor epidemii.

„În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul Romaniei în care s-au inregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd,", a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, în contextul Săptămânii Europeane a Vaccinării.

Și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a invocat necesitatea ca legea vaccinării să fie adoptată cât mai curând.

"În România, la fel ca în ţări dezvoltate din vestul Europei - mă refer la Franţa, la Germania, la Italia - acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, iar acest lucru a impus dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, încât să ajungem la nivelurile pe care le recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru copii, adică 95% acoperire vaccinală - nivel care asigură protecţia, practic, împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare", a spus Rafila.

Mai mult, în contextul pandemiei de coronavirus, președintele Societății Române de Microbiologie a subliniat importanţa vaccinării antigripale, în special pentru persoanele în vârstă şi care au boli cronice.