Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că în bugetul elaborat de Guvern pentru anul viitor se regăsesc sumele necesare pentru creșterea pensiilor și salariilor.

"Noi am prevăzut în legea bugetului de stat și în legea bugetului asigurărilor sociale de anul viitor, pentru că asta e obligația noastră, să construim bugetul pe legile în vigoare, am prevăzut sumele necesare pentru creșterea de la 1 septembrie a pensiilor, așa cum dispune legea. La fel și pentru salarii. Cum a gândit PSD legea salarizării unitare în sectorul public? Ei au spus, asta e salariul în 2018, vreau să aduc salariul în 2022 la atât, să îl dublez, să îl triplez.

Au scăzut din salariul din 2022 salariul din 2018, a rezultat o sumă și această sumă a fost împărțită în patru și în fiecare an, între 2018 și 2022, a fost prevăzută o creștere cu câte un sfert din sumă respectivă. Am prevăzut banii pentru a putea asigura această creștere, pentru că ea este prevăzută în legea salarizării", a spus Orban.

Orban a mai declarat că România are nevoie de un sistem de pensii coerent și că este dispus să preia cele mai bune practici pentru ca, de acum înainte, creșterile să fie sustenabile și de un ajutor real pentru beneficiari, fără a servi doar un scop electoral, ca pană acum.

"Unde ați mai văzut așa ceva? Nu există nicăieri în lumea asta să te apuci să crești salariile în sectorul public și pensiile pe patru ani de zile, să prevezi tu. Pe ce te bazezi? În mod normal orice creștere trebuie să aibă o gândire. La momentul venirii PSD la putere, în 2016, era o formulă cunoscută de pensionari, o formulă pe care o știau toți, în care pensia creștea cu rata inflației și cu 50% din creșterea salariului mediu brut pe economie.

De asemenea, pentru cei care urmau să se pensioneze se aplica indicele acela de corecție, care este calculat după o formulă stabilită. Lucrurile erau cât de cât previzibile. A venit PSD și a zis-noi mărim pensiile. Cum le mărim? Păi, așa, din burtă", a mai spus Orban.